Razlika između inačica stranice »Ražolike ribe«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 34 bajta ,  prije 12 godina
m
bez sažetka
(Prepisao sa bh wiki, malo preveo)
 
m
[[Urolophidae]]
}}
'''RažovkePrave raže''' (lat. ''Rajiformes'') su ribe sa hrskavičastim kosturom, kojima je značajka jako spljošteno tijelo u leđno-trbušnom pravcu i proširene grudne peraje koja leže sasvim sa strana tijela čime doprinose da tijelo izgleda još šire. Imaju oblik lista ili ploče u obliku romba pa se često popularno nazivaju morski listovi. Kreću se valovitim pokretima grudnih peraja i slabo su pokretne tako da veći dio vremena provode zakopane u pijesak na morskom dnu. Rep im je jako sužen tako da kod većine vrsta liči na bič, a leđne peraje su postavljene sasvim unazad.
 
Gornja površina tijela je tamnije [[pigment]]irana i prilagođena boji okoline, dok je donja strana svjetlija jer ne sadrži pigmente. Na gornjoj, leđnoj strani nalaze se oči i spirakulum, a na trbušnoj su [[usni otvor]], [[nosni otvori]] i [[škržni prorezi.]]
 
Neke vrste ražovkipravih raža na leđima ili na repu imaju otrovnu bodlju koja služi za odbranu. Druge vrste poseduju električni organ koji može izazvati prilično snažan električni udar, što im služi kako za lov, tako i za odbranu.
 
Pojedine vrste polažu jaja, koja su zaštićena čvstom ljuskom ili druge vrste rađaju žive mladunce ([[viviparnost]])koja se iz jaja legu unutar roditelja.
 
== Klasifikacija ==
 
Red pravih raža dijeli se na porodice od kojih su najznačajnije:
 
* [[drhtulje]] ([[Torpedinidae]])
11.964

uređivanja

Navigacijski izbornik