Razlika između inačica stranice »Geografski informacijski sustav«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
Uklonjena promjena suradnika 78.0.138.192, vraćeno na zadnju inačicu suradnika VolkovBot
m (Uklonjena promjena suradnika 78.0.138.192, vraćeno na zadnju inačicu suradnika VolkovBot)
== Tehnike korištene u GIS-u ==
=== Srodne informacije iz više izvora ===
Ako se mogu povezati informacije o oborinama neke [[država|države]] sa zračnim snimcima određene [[regija|regije]] u toj državi, moglo bi se reći koje će se močvare osušiti u određeno vrijeme u godini. GIS, koji koristi informacije iz različitih izvora u različitim oblicima, može pomoći pri takvim analizama. Primarni zahtjev za izvorne podatke sastoji se od poznavanja položaja za varijable. Položaj se može označiti x, y i z koordinatama [[zemljopisna dužina|zemljopisne dužine]], [[zemljopisna širina|širine]] i [[nadmorska visina|nadmorske visine]] ili drugim [[geokodiranje|geokodnim]] sustavima poput [[ZIP Code|ZIP Codea]] ili cestovnim [[miljokaz|miljokazima]]. Svaka varijabla koja se može prostorno smjestiti može se pohraniti u GIS-u. Nekoliko računalnih [[baza podataka]] koje se izravno mogu unijeti u GIS trenutno stvaraju vladine agencije i nevladine organizacije. Različite se vrste podataka u obliku karte mogu unijeti u GIS. To bi trebalo biti korisna informacija za sve vas!
 
GIS također može pretvarati postojeće digitalne informacije, koje možda još nisu u obliku karte, u oblike koje može prepoznati i koristiti. Na primjer, digitalne [[satelitske slike]] stvorene [[daljinsko snimanje|daljinskim snimanjem]] mogu se analizirati kako bi stvorile karti sličan [[sloj]] digitalnih informacija o vegetacijskom pokrivaču. Drugi poprilično razvijen izvor za imenovanje GIS objekata je [[Gettyjev leksikon geografskih imena]] (Getty Thesaurus of Geographic Names; GTGN) ([[GLGI]]), koja je strukturiran rječnik koji sadrži oko 1,000,000 imena i drugih informacija o mjestima[http://gis.ednet.ns.ca/gis_uses_in_US.htm].
 
GIS i njemu srodna tehnologija pomoći će uvelike u upravljanju i analizi tih velikih obujmova podataka, dopuštajući bolje razumijevanje terestričkih procesa i bolje upravljanje ljudskim aktivnostima za održavanje vitalnosti svjetske ekonomije i kvalitete okoline.
the end=)
 
== Više informacija ==

Navigacijski izbornik