Agnetha Fältskog: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
TXiKiBoT (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: lb:Agnetha Fältskog
VolkovBot (razgovor | doprinosi)
Redak 54: Redak 54:
[[io:Agnetha Fältskog]]
[[io:Agnetha Fältskog]]
[[it:Agnetha Fältskog]]
[[it:Agnetha Fältskog]]
[[ja:アグネッタ・フォルツコグ]]
[[ka:აგნეტა ფელტსკუგი]]
[[ka:აგნეტა ფელტსკუგი]]
[[lb:Agnetha Fältskog]]
[[lb:Agnetha Fältskog]]

Inačica od 23. prosinca 2008. u 20:53

Agnetha Fältskog
Agnetha Fältskog na koncertu u Oslu 1977.
Ime u rodnom listuAgnetha Åse Fältskog
Rođen/a5. travnja 1950.
Žanr/oviEasy listening, Pop
Instrumentvokal, glasovir
Djelatno razdoblje1967. - 1988., 2004. - 2005.
Producentska kućaCupol
CBS Records
Polar Music
Warner Music Group
AngažmanABBA
Internetska stranicawww.agnetha.net

Agnetha Ase Fältskog (Anna) (Jonköpping, 5. travnja 1950.), švedska pjevačica.

Životopis

Agnetha Fältskog počinje pjevati u ranoj mladosti. Pohađa satove klavira, samostalno sklada pjesme te svira u lokalnoj crkvi. Sa 13 godina i svoje dvije prijateljice osnovala je grupu The Cambers. Nakon napuštanja benda Agnetha počinje biti back pjevačica u dance bandu Berta Engharta. Istovremeno, sa 15 godina radi kao telefonistica u jednoj automobilskoj tvrtci. Kako je bend postajao sve popularniji, trebala se odlučiti između posla i karijere. Izabire karijeru te priznaje: "Željela sam biti slavna i na televiziji." Agnetha izdaje svoj prvi album imena Agnetha Fältskog 1968. godine. Sve pjesme na albumu i glazbeno i tekstovno potpisuje sama. Najveći hitovi na albumu bilr su pjesma "Jag var så kär" i "Utan Dej".

Na snimanju jedne glazbene emisije u TV studiju u Göteborgu upoznaje Björna Ulvaeusa. Dvije godine kasnije njih dvoje se vjenčava, te počinju i glazbenu suradnju. Brak je potrajao 9 godina, a Agnetha i Björn se razvode tijekom najplodnijeg razdoblja ABBA-e što rezultira pjesmom The Winner Takes It All.

Godine 1983. nakon raspada grupe, Agnetha se posvećuje solo karijeri. Objavljuje album Can't Shake Loose. Godinama kasnije nastavlja snimati albume, ali nijedan joj nije osigurao uspjeh poput onih ABBA-inih. Nakon razdoblja koje je provela u odsutnosti iz javnog života (period od 1988.-2003.) Agnetha se vraća u studio te snima album "My Colouring Book" koji je izdan 2004. godine.