Razlika između inačica stranice »Dvojno nazivlje«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
bez sažetka
m (robot Mijenja: ang:Tƿinemniendlic nama)
m
'''Dvojno nazivlje''' ili '''binarna nomenklatura''' u [[biologija|biologiji]] označava službenu metodu imenovanja [[vrsta]]. Kao što i sama riječ sugerira, znanstveni naziv se oblikuje kombinacijom dvaju izraza: imena roda i vrsnog atributa. Pri tome su općenito prihvaćene sljedeće stavke:
* Znanstveno nazivlje se ispisuje u kurzivu; npr. ''Homo sapiens''. Rukom pisani naziv se <u>podcrtava</u>.
* Prvi izraz (ime roda, rodno ime) se prema aktualnom [[hrvatski pravopis|hrvatskom prvopisupravopisu]] i međunarodnom dogovoru ''uvijek'' piše velikim, dok se svojstveni atribut uvijek piše malim početnim slovom, čak i ako je izveden iz vlastitog imena; npr. ''Canis lupus'' ili ''Anthus hodgsoni''.
* Općeprihvaćeni naziv je obično popraćen znanstvenim nazivom u zagradama; npr. "kineski aligator (''Alligator sinensis'') je ugrožena vrsta."
* Znanstveni naziv se pri prvoj upotrebi u tekstu ili pri popisivanju više vrsta istoga roda treba pisati u punom obimu. Kasnije se može kratiti korištenjem početnog slova s točkom umjesto imena roda; npr. ''Canis lupus'' će biti ''C. lupus''. Iznimke su slučajevi kada je skraćeni naziv prerastao u opću upotrebu; npr. bakterija ''Escherichia coli'' se najčešće navodi kao ''[[E. coli]]'', a ''[[Tyrannosaurus rex]]'' je poznatiji po nazivu ''T. rex''.
1.168

uređivanja

Navigacijski izbornik