Terrence Malick: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: '''Terrence Malick''' (30. studenog 1943.), američki filmski režiser, scenarist i producent. Nekada uspješan student filozofije, Malick je režirao sam...
(Nema razlike inačica)

Inačica od 31. prosinca 2008. u 16:18

Terrence Malick (30. studenog 1943.), američki filmski režiser, scenarist i producent.

Nekada uspješan student filozofije, Malick je režirao samo četiri dugometražna filma za koje je dobio jako dobre ocjene kritičara, posebno za Badlands i Dani raja. Tanka crvena linija, koji je snimio nakon dvadeset godina stanke, donio mu je i nominacije za Oscara za režiju i scenarij. Posebno je hvaljen meditativni ugođaj njegovih filmova s prizorima prirodnih ljepota, upotrebom glazbe i monologa glavnih likova.


Biografija

Terrence Malick je rođen u Ottawi, Illinois, a odrastao je u Oklahomi i Teksasu. Njegov djed, asirski imigrant iz Irana, radio je kao prodavač polica osiguranja; otac Emil, geolog, je bio zaposlen u naftnoj kompaniji Phillips Petroleum. Terrence je najstariji od trojice sinova.

Završio privatnu episkopalsku školu u Austinu; kao srednjoškolac igrao je američki nogomet i glumio u predstavama. Zarađivao je radeći ljeti na farmi i naftnim bušotinama. Studij filozofije je započeo na Harvardu, gdje je diplomirao 1965. s najvišim počastima (summa cum laude i Phi Beta Kappa), a nastavio je na Oxfordu, Magdalen College, gdje je otišao dobivši Rhodesovu stipendiju. Tamo nije doktorirao jer njegov profesor, Gilbert Ryle, nije bio zadovoljan Malickovom tezom o konceptu svijeta u Kierkegaarda, Heideggera i Wittgensteina.

U SAD-u je kao novinar počeo pisati za Newsweek, The New Yorker, Life; bio je poslan i u Boliviju da prati suđenje Regisu Debrayu. 1968. je predavao filozofiju na Massachusetts Institute of Technology, ali poslom profesora nije bio zadovoljan. Iste godine njegov brat Larry je počinio samoubojstvo.

1969. objavljen je njegov prijevod Vom Wesen des Grundes Martina Heideggera. Iste godine otišao je u Los Angeles studirati na Američkom filmskom institutu gdje magistrira režiravši kratki film Lanton Mills. Isprva je kao script doctor radio na prepravljanju tuđih scenarija, a 1972., režira svoj prvi dugometražni film, Badlands, koji izlazi sljedeće godine i ne zarađuje mnogo novca, ali dobiva dobre ocjene kritičara.

Sljedeći film, Dani raja, završava 1978. godine i također dobiva pohvale filmskih kritičara. Nakon toga Malick je odselio u Francusku i povukao se iz javnosti na sljedećih 20 godina. Nije davao intervjue i tražio je da se ne objavljuju njegove slike, iako su mediji bili zainteresirani za njega. Njegovi prijatelji i suradnici su, odgovaravši na pitanja o njegovoj neobičnoj povučenosti, opisivali Malicka kao prijaznog i zanimljivog čovjeka koji jako drži do privatnosti.

Radio je i na ambicioznom filmu naslova Q, no posao je ostao nedovršen i njegov sljedeći film izlazi tek 1998. godine - Tanka crvena linija dobiva sedam nominacija za Oscara, ali nijednu nagradu. Nakon toga radi kao producent na nekoliko filmova, a ponovno režira Novi svijet koji je 2005. nominiran za Oscara, ali dobiva nešto slabije ocjene od njegovih prethodnih radova. Malickov novi film, Tree of life, je od 2008. u postprodukciji i očekuje se da će biti dovršen krajem 2009.


Filmografija

Godina Film Uloga
1969. Lanton Mills režiser i scenarist kratki film
1971. Drive, He Said scenarist (nepotpisan)
1972. Deadhead Miles scenarist
Pocket Money glumac i scenarist
1973. Badlands producent, režiser i scenarist
1978. Dani raja (Days of Heaven) režiser i scenarist
1998. Tanka crvena linija (The Thin Red Line) režiser i scenarist
1999. Endurance producent
2000. Xingfu shiguang producent
The Endurance: Shackleton's Legendary Antarctic Expedition producent
2004. Undertow producent
The Beautiful Country producent
2005. Novi svijet (The New World) režiser i scenarist
2006. Amazing Grace producent
2007. The Unforeseen producent
2009. Tree of Life režiser i scenarist u postprodukciji
The Marfa Lights producent


Izvori

  • Michaels L. i Naremore J. (2008.) Terrence Malick. University of Illinois Press.


Vanjske poveznice