Razlika između inačica stranice »Karlo Martel«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 72 bajta ,  prije 12 godina
== Bitka kod Toursa ==
 
Tijekom prve arapska invazije Francuske vojvoda [[Odo od Akvitanije]] će u bitci kod Toulousa [[721.]]. godine odnijeti odlučujuću pobjedu koja mu ubrzo donosi ljubomoru najviših državnih dužnosnika. Jedan od važnijih razloga za novu invaziju [[732]]. godine postaju vijesti o ratu Karla i prilično nezavisnog Oda koje su stigle na Pirinejski poluotok. U bitci koju će sam, napušteni vojvoda od Akvitanije voditi protiv Arapa [[732]]. godine na rijeci Garonne njegova vojska će biti potpuno uništena nakon čega on mora ponizno tražiti zaštitu kod Karla.
 
Značajan povijesni izvor o bitci kod Toursa je [[Kronika iz 754.]].
U bitci koju će sam, napušteni vojvoda od Akvitanije voditi protiv Arapa [[732]]. godine na rijeci Garonne njegova vojska će biti potpuno uništena nakon čega on mora ponizno tražiti zaštitu kod Karla.
Tek nakon tih događaja slijedi velika [[bitka kod Toursa]] koja se odigrava u listopadu [[732]]. negdje između gradova Tours i Poitiers. Ponekad se koristi i naziv bitka kod Poitiersa, no prvi naziv je češći budući da se kod Poitiersa vodila još jedna bitka - između Francuza i Engleza u stogodišnjem ratu. Karlo je raspolagao vojskom od 15-75 tisuća pješaka dok je muslimanska vojska, koju je vodio [[emir]] Abd er Rahman, brojila 60-400 tisuća konjanika. Muslimanska teško-oklopljena [[konjica]] smatrana je do tada gotovo nepobjedivom, a bila je i brojčano nadmoćna nad franačkom vojskom. Karlo je vodio obrambenu borbu, stvorivši sa svojim ljudima kvadratnu formaciju koja se uspjela oduprijeti konjaničkim naletima. U borbi je ubijen muslimanski vođa, što je izazvalo neslaganje među preživjelim generalima, te uzrokovalo poraz i povlačenje muslimana. Ishod borbe zaustavio je [[muslimanska osvajanja]] u zapadnoj [[Europa|Europi]], a u sljedeće dvije generacije muslimani su protjerani preko Pirineja.
 
155.232

uređivanja

Navigacijski izbornik