Artur Turkulin: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
oblikovanje članka
popravci u zaglavlju
Redak 1: Redak 1:
'''Artur Turkulin''' ([[Vareš]] [[BiH]] [[7. listopada]] [[1916.|1916]]. - [[Beograd]] [[25. ožujka]] [[1945.|1945]].) bio je istaknuti sudionik [[NOB|naroodnoslobodilačkog partizanskog pokreta]] u [[Petrinja|Petrinji]] i njezinoj okolici.
'''Artur Turkulin''' ([[Vareš]], [[7. listopada]] [[1916.]] - [[Beograd]], [[25. ožujka]] [[1945.]]), istaknuti sudionik [[NOB|naroodnoslobodilačkog partizanskog pokreta]] u [[Petrinja|Petrinji]] i njezinoj okolici.


== Životopis ==
== Životopis ==

Inačica od 6. siječnja 2009. u 17:56

Artur Turkulin (Vareš, 7. listopada 1916. - Beograd, 25. ožujka 1945.), istaknuti sudionik naroodnoslobodilačkog partizanskog pokreta u Petrinji i njezinoj okolici.

Životopis

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Petrinji. Uoči 2. svjetskog rata spadao je među viđenije antifašiste u petrinjskom kraju. U naroodnoslobodilačkom pokretu obnašao je dužnost sekretara Okružnog komiteta Komunističke partije Hrvatske za Petrinju. Bio je i sekretar OK KPH za Baniju, politički komesar IV.Kordunaške brigade i XII. primorsko-goranske brigade. Tijekom 2. svjetskog rata teško je obolio te je umro 25. ožujka 1945. u Beogradu.

Bio je aktivni predratni nogometaš u Zagrebu, gdje je igrao i za najveći predratni hrvatski klub Građanski, te u Petrinji, nastupajući za Svačić. Po Arturu Turkulinu nazvan je prvi poslijeratni petrinjski nogometni klub, koji danas nosi ime Mladost.