Zaštita od strujnog udara: Razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
Bot: standardizacija
m (Bot: standardizacija)
m (Bot: standardizacija)
Time se uklanja opasnost od strujnog udara zbog doticanja metalnih dijelova uređaja. Tehničkim propisima o projektiranju i izvedbi strojeva i električnih instalacija propisano je, da '''svi uređaji koji koriste gradsku mrežu moraju biti uzemljeni'''. Za uzemljenje se u pravilu koristi posebna [[Električni vodič|žica]] u elektro-instalacijama, koja je uvijek obojena žuto-zelenom bojom. a zove se '''zaštitni vodič'''. Na zidnim utičnicama sa priključkom na zaštitni vodič, kontakti za uzemljenje (tzv. '''zaštitni kontakti''') nalaze se po strani s obje strane utičnice. Takva utičnica zove se '''šuko utičnica''', a uz nju se koristi odgovarajući '''šuko utikač'''.
 
[[SlikaDatoteka:Šuko_utičnica.jpg|right]]
Uređaji koji imaju dostupne metalne dijelove, moraju se na [[Monofazna struja|gradsku mrežu]] priključivati putem šuko utičnica i šuko utikača. [[Električni vodič|Kablovi]] između šuko utikača i uređaja moraju biti trožilni, odnosno trebaju imati tri voda, od kojih onaj sa žuto-zelenom izolacijom mora biti priključena na metalne dijelove uređaja s jedne, a na zaštitne kontakte šuko utikača s druge strane. Jedino uređaji koji nemaju ni jedan vidljivi metalni dio (tj. koji se štite potpunom izolacijom), smiju biti priključeni dvožilnim kabelom putem običnih utičnica i utikača bez zaštitnih kontakata.
== Postupak u slučaju strujnog udara ==
 
[[SlikaDatoteka:High voltage warning.svg|mini|desno|Znak za opasnost od visokog napona]]
Električni udar kroz tijelo izaziva nekontrolirano grčenje ili snažno pružanje mišića, pa se može dogoditi da čovjek pod jačim električnim udarom:
 
88.144

uređivanja

Navigacijski izbornik