Tuone Udaina: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Escarbot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: ca:Tuone Udaina
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
'''Tuone Udaina''' ([[talijanski]]: ''Antonio Udina''; ? - [[10. lipnja]] [[1898]].) zvani ''Burbur'' bio je zadnji govornik [[dalmatski jezik|dalmatskog jezika]]. Udaina nije bio izvorni govornik ovog jezika tj. veljotskog dijalekta, nego je jezik naučio od svojih roditelja koji su porijeklom bili s [[Krk]]a (''Veglia''). Jezikoslovac [[Matteo Bartoli]] je prema informacijama koje je dobio od Udaine napisao rad o dalmatskom jeziku [[1897]]. godine. U to vrijeme Udaina nije govorio taj jezik već dvadesetak godina, a također bio je i nagluh i bezub, pa se ne smatra pouzdanim izvorom o ovom jeziku. Nakon što je Udaina [[1898]]. poginuo u eksploziji bombe, dalmatski jezik je izumro.
'''Tuone Udaina''' ([[talijanski]]: ''Antonio Udina''; ? - [[10. lipnja]] [[1898]].) zvani ''Burbur'' bio je zadnji govornik [[dalmatski jezik|dalmatskog jezika]]. Udaina nije bio izvorni govornik ovog jezika tj. veljotskog dijalekta, nego je jezik naučio od svojih roditelja koji su podrijetlom bili s [[Krk]]a (''Veglia''). Jezikoslovac [[Matteo Bartoli]] je prema informacijama koje je dobio od Udaine napisao rad o dalmatskom jeziku [[1897]]. godine. U to vrijeme Udaina nije govorio taj jezik već dvadesetak godina, a također bio je i nagluh i bezub, pa se ne smatra pouzdanim izvorom o ovom jeziku. Nakon što je Udaina [[1898]]. poginuo u eksploziji bombe, dalmatski jezik je izumro.


[[Kategorija:Biografije, Hrvatska]]
[[Kategorija:Biografije, Hrvatska]]

Inačica od 13. siječnja 2009. u 03:12

Tuone Udaina (talijanski: Antonio Udina; ? - 10. lipnja 1898.) zvani Burbur bio je zadnji govornik dalmatskog jezika. Udaina nije bio izvorni govornik ovog jezika tj. veljotskog dijalekta, nego je jezik naučio od svojih roditelja koji su podrijetlom bili s Krka (Veglia). Jezikoslovac Matteo Bartoli je prema informacijama koje je dobio od Udaine napisao rad o dalmatskom jeziku 1897. godine. U to vrijeme Udaina nije govorio taj jezik već dvadesetak godina, a također bio je i nagluh i bezub, pa se ne smatra pouzdanim izvorom o ovom jeziku. Nakon što je Udaina 1898. poginuo u eksploziji bombe, dalmatski jezik je izumro.