Nikotin: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m - kategorija "Alkaloidi"; + kategorija "Kemijski spojevi" (HotCat)
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
'''Nikotín''' /ime dolazi po francuskom veleposlaniku u Portugalu [[Jean Nicot|Jeanu Nicotu]], koji je biljku i sjeme poslao godine [[1560.]] iz [[Brazil]]a u [[Pariz]]. / je glavni [[alkaloid]] [[duhan]]a (Nicotiana tabacum), C<sub>10</sub>H<sub></sub>N<sub>2</sub>, bezbojna uljasta tekućina i jedan od najjačih biljnih otrova, neurotoksin koji djeluje na središnji i periferni [[živčani sustav]]. Smrtonosna doza mu je oko 50 miligrama a u duhanu za pušenje ima ga između 1 i 3%. Simptomi trovanja izazvani dugotrajnim pušenjem su lupanje srca, kronični katar [[dušnik]]a i bronhija, i na kraju dolazi do popuštanja srca, kome i [[smrt]]i.
'''Nikotín''' je [[tekućina|tekući]] [[alkaloid]], koj nastaje u [[biljke|biljkama]] iz [[Red (taksonomija)|reda]] ''Solanalesa'', u raznim vrstama [[duhan]]a te u [[koka|koki]], u manjim količinama u [[rajčica|rajčicama]], [[krumpir]]u, i [[paprika|paprici]].
Nikotin se u prošlosti rabio kao[[insekticid]]; danas se u te svrhe koriste njegovi [[derivat]]i.

Nikotin je [[neurotoksin]] i u prošlosti ga se rabilo kao[[insekticid]]; danas se u te svrhe koriste njegovi [[derivat]]i.

U niskim koncentracijama nikotin djeluje kod <!--- sesalci???? --> stimulativno, što je jedan od glavnik razloga [[ovisnost]]i pri [[pušenje duhana|pušenju duhana]].

== Podrijetlo imena ==
Nikotin, odnosno lat. ''Nicotiana tabacum'', je dobio ime po francuskom veleposlaniku u Portugalu [[Jean Nicot|Jeanu Nicotu]], koji je biljku i sjeme poslao godine [[1560.]] iz [[Brazil]]a u [[Pariz]].


== Reference ==
== Reference ==




[[ar:نيكوتين]]
[[ar:نيكوتين]]

Inačica od 14. siječnja 2009. u 11:48

Nikotín /ime dolazi po francuskom veleposlaniku u Portugalu Jeanu Nicotu, koji je biljku i sjeme poslao godine 1560. iz Brazila u Pariz. / je glavni alkaloid duhana (Nicotiana tabacum), C10HN2, bezbojna uljasta tekućina i jedan od najjačih biljnih otrova, neurotoksin koji djeluje na središnji i periferni živčani sustav. Smrtonosna doza mu je oko 50 miligrama a u duhanu za pušenje ima ga između 1 i 3%. Simptomi trovanja izazvani dugotrajnim pušenjem su lupanje srca, kronični katar dušnika i bronhija, i na kraju dolazi do popuštanja srca, kome i smrti. Nikotin se u prošlosti rabio kaoinsekticid; danas se u te svrhe koriste njegovi derivati.

Reference