Dezinformacija: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka uređivanja
m + kategorija "Komunikacije" (HotCat)
Redak 34: Redak 34:
[[sv:Desinformation]]
[[sv:Desinformation]]
[[zh:假情报]]
[[zh:假情报]]

[[Kategorija:Komunikacije]]

Inačica od 14. siječnja 2009. u 13:29

Desinformacija označava širenje lažnih ili obmanjujućih informacija. Ukoliko nije učinjena greškom, dezinformacija je zapravo što je manipulacija javnog mišljenja ili utjecaj na potecijalne kupce.

Dezinformacija može biti direktna (laž, prijevara), ili indirektna (suptilno prikrivanje provjerenih objektivnih činjenica ili ometanje zataškavanje istine te impliciranja krivih prosudba.

Dezinformacije mogu širiti Agencije za odnose s javnošću, političke stranaka, grupe za lobiranje, ili pojedinci. Cilj desinformacije je obmana u pučanstva zbunjivanje neprijatelja. Mediji su posebno prikladne za dezinformiranje javnosti. Krivotvorenje statistika, odnosno namjerno pogrešno interpretirane statistike je često korišteno sredstavo da bi se desinformaciji dodalo znastvenu notu.

Dezinformacija je posebice uobičajena u totalitarnim sustavima. U zemljama sa slobodnim, pluralističkom medijama puno je teže širiti dezinformacije, brže ih se može razotkriti te kroz istraživanja dokazati njezinu istinitu prirodu.

Vidi