Identificiranje (psihologija): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m Identificiranje premješteno na Identificiranje (psihologija): pojam ima čitav niz i drugih značenja....
mNema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
'''Identificiranje''' na području psihologije (iz [[Latinski jezik|lat.]] ''idem:'' „u istom“, ''facere:'' „djelo“) doslovno znači „ravnati“. To označava proces poprimanja osjećaja jednog drugog čovjeka.
'''Identificiranje''' na području psihologije (iz [[Latinski jezik|lat.]] ''idem:'' „u istom“, ''facere:'' „djelo“) doslovno znači „ravnati“. To označava proces poprimanja osjećaja drugog čovjeka. Primjer je identifikacije kazališni ili filmski glumac, koji se identificira s likom kojeg glumi, kao i gledatelj koji se također identificira (suživljava) s tim likom.

Ovaj proces igra na primjer kod glumaca u kazalistu ili u filmskoj umjetnosti važnu ulogu.

Pojam se koristi kod toga primjera za identifikaciju glumca sa svojom ulogom,i za određen odnos gledatelja prema likovima.



== Privreda ==
== Privreda ==
U privredi pojam identifikacija se često koristi u kontekstu ''identifikacija s firmom'' ili identifikacija s poslom kojm se bavi. To ima veliki utjecaj na [[motivacija|motivacju]] i radni moral.
U privredi se pojam identifikacije često koristi u kontekstu identifikacije s poduzećem ili identifikacije s poslom kojim se osoba bavi. To ima veliki utjecaj na [[Motivacija|motivaciju]] i radni moral.


[[Kategorija:psihologija]]
[[Kategorija:Psihologija]]


<!-- interwiki -->
[[de:Identifikation]]
[[de:Identifikation]]
[[en:Identity (social science)]]
[[en:Identity (social science)]]

Inačica od 28. siječnja 2009. u 11:02

Identificiranje na području psihologije (iz lat. idem: „u istom“, facere: „djelo“) doslovno znači „ravnati“. To označava proces poprimanja osjećaja drugog čovjeka. Primjer je identifikacije kazališni ili filmski glumac, koji se identificira s likom kojeg glumi, kao i gledatelj koji se također identificira (suživljava) s tim likom.

Privreda

U privredi se pojam identifikacije često koristi u kontekstu identifikacije s poduzećem ili identifikacije s poslom kojim se osoba bavi. To ima veliki utjecaj na motivaciju i radni moral.