Theria: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
VolkovBot (razgovor | doprinosi)
m robot Mijenja: ru:Звери
Redak 55: Redak 55:
[[pl:Ssaki żyworodne]]
[[pl:Ssaki żyworodne]]
[[pt:Theria]]
[[pt:Theria]]
[[ru:Звери (таксон)]]
[[ru:Звери]]
[[simple:Theria]]
[[simple:Theria]]
[[sv:Theria]]
[[sv:Theria]]

Inačica od 29. siječnja 2009. u 10:57

Therian
Domaći miš, Mus musculus
Domaći miš, Mus musculus
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Podrazred: Theria
Parker & Haswell, 1897.
Infrarazredi
Metatheria

Eutheria

Theria su takson unutar razreda sisavaca. Obuhvaća tobolčare i više sisavce, i zapravo je sestrinski takson jednootvornih životinja.

Osobine

Ove životinje definiraju slijedeće zajedničke osobine koje, međutim, u pojedinim slučajevima mogu biti i reducirane:

  • Životinje su viviparne, što znači da rađaju žive mlade, za razliku od jednootvornih.
  • Izlazni otvor urinarnog i spolnih organa razdvojeni su od analnog Perineumom. Kod jednootvornih, svi ti otvori završavaju u jednom zajedničkom otvoru, nečisnici ili kloaki.
  • Rameni pojas ima još samo lopaticu (Scapula) i ključnu kost (Clavicula), iako je ključna kost kod nekih vrsta reducirana. Jednootvorni imaju još neke kosti u tom području.
  • Imaju dojke, pa mliječne žljezde vode do dojki iz kojih mladunčad siše mlijeko. Kod jednootvornih, dojke ne postoje, nego mliječne žljezde završavaju na površini kože na trbuhu, a mladunci se hrane ližući mlijeko s dlake krzna.
  • Therie imaju vibrise.
  • Zubi imaju zajednički osnovni uzorak.

Povijest razvoja

Kroz povjesni razvoj therie oni su svrstani u skupinu Tribosphenida, jedne skupine koja je bila puno razvijenija od grupe ranih prasisavaca. Ta grupa je pored theria obuhvaćala i neke malo poznate izumrle postrane linije kao Aegialodontidae, koje su živjele prije svega u vrijeme rane krede. Unutar skupine theria je najkasnije prije 125 milijuna godina došlo do razdvajanja tobolčara od viših sisavaca, jer su u to vrijeme živjeli najraniji poznati pretstavnici tih dvaju taksa (Sinodelphys szalayi odnosno Eomaia scansoria).

Neki znanstvenici odbijaju prihvaćanje therie kao skupinu, i svrstavaju jednootvorne i tobolčare zajedno u jedan takson, Marsupionta. Kao dokaz tome navode se neke morfološke osobine i određeni genski podaci. No, velika većina morfoloških i genetskih podataka opovrgavaju ovu tezu, tako da grupiranje u skupinu Marsupionta zastupa samo manjina znanstvenika.