Intelektualac: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: '''Intelektualac''' (iz latinskog intellegere – razumjeti) označava osobu, koja je na temelju svoje izobrazbe ili djelatnosti na području znanosti ili umjetnost...
 
Binx (razgovor | doprinosi)
sitno sređivanje
Redak 1: Redak 1:
'''Intelektualac''' (iz [[Latinski jezik|latinskog]] intellegere razumjeti) označava osobu, koja je na temelju svoje izobrazbe ili djelatnosti na području znanosti ili umjetnosti obrazovan.
'''Intelektualac''' (od [[Latinski jezik|lat.]] ''intellectus ≃ intellectualis:'' intelektualni ''≃ intellegere:'' razumjeti) označava osobu koja je na temelju svoje izobrazbe ili djelatnosti na području znanosti ili umjetnosti obrazovana.
Taj se pojam ponekad pogreškom koristi -ukoliko se odnosi na obrazovanje- kao [[sinonim]]om za [[akademik]]a.
Taj se pojam ponekad pogrješno koristi (ukoliko se odnosi na obrazovanje) kao [[sinonim]]om za [[akademik]]a.
U [[Real-socijalizam|reasocijalističkoj]] retorici ponekad se koristio pojam „inteligencija“ za intelektualce.
U [[Real-socijalizam|reasocijalističkoj]] retorici ponekad se koristio pojam „inteligencija“ za intelektualce.



Inačica od 6. veljače 2009. u 17:07

Intelektualac (od lat. intellectus ≃ intellectualis: intelektualni ≃ intellegere: razumjeti) označava osobu koja je na temelju svoje izobrazbe ili djelatnosti na području znanosti ili umjetnosti obrazovana. Taj se pojam ponekad pogrješno koristi (ukoliko se odnosi na obrazovanje) kao sinonimom za akademika. U reasocijalističkoj retorici ponekad se koristio pojam „inteligencija“ za intelektualce.