Farmacija: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: Farmacija (od grčki φάρμακον = lijek) je znanost koja se bavi pronalaženjem, oblikovanjem i izradom lijekova, ljekovitih pripravaka te praćenjem i bilježenjem njihovih...
(Nema razlike inačica)

Inačica od 7. veljače 2009. u 22:59

Farmacija (od grčki φάρμακον = lijek) je znanost koja se bavi pronalaženjem, oblikovanjem i izradom lijekova, ljekovitih pripravaka te praćenjem i bilježenjem njihovih učinaka i nuspojava.


Razvoj farmacije u Hrvatskoj

Još se u Bibliji spominje "osoba koja spravlja lijek", a odvojena je od liječnika. No, u starom vijeku i ranom srednjem vijeku, medicina i farmacija bile su smatrane istom vještinom. 1240. godine zakonski je propisano odvajanje farmaceutske od medicinske struke. Farmaceut je, prema tom zakonu, osoba koja izrađuje lijek, prema poznatom i određenom receptu. Rad farmaceuta nadgleda liječnik. Zlatno doba farmacije je upravo srednji vijek i renesansa (alkemičari, razne škole za pripravu otrova) U Hrvatskoj se farmacija počela jače razvijati početkom 19. stoljeća, iako se farmsaceutska vještina učila u sklopu Sveučilišta u Zagrebu još od njegovog osnutka. 1882. godine otvoren je Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu, kao 4. samostalni fakultet na Sveučilštu i do danas je ostao jedini fakultet toga smjera u Hrvatskoj.


Podjela farmacije

Farmacija se dijeli na mnogo područja i grana, a ovo su samo neka od njih:

-opća farmacija proučava osnovne zakonitosti inačela rada farmacije -fizikalna farmacija koristi zakone fizike i fizikalne farmacije u svrhu dobivanja što kvalitenijih ljekovith oblika -farmakognozija proučava izolaciju, sintezu i mogućnosti dobivanja lijekova iz bioloških resursa (biljaka i životinja) -farmakologija proučava utjecaj lijeka na čovjekov organizam -farmaceutika proučava utjecaj organizma i oblika lijeka na samo njegovo djelovanje -farmaceutska kemija se bavi istraživanjem novih lijekova, njihovom sintezom i kemijskim svojstvima -veterinarska farmacija se bavi lijekovima za životinje itd.