Razlika između inačica stranice »Horus«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 3 bajta ,  prije 12 godina
m
Uklonjena promjena suradnika 93.136.109.186, vraćeno na zadnju inačicu suradnika Escarbot
m (Uklonjena promjena suradnika 93.136.109.186, vraćeno na zadnju inačicu suradnika Escarbot)
[[Datoteka:Horus standing.svg|mini|180px|rigt|HorHorus s dvostrukom krunom]]
'''HorHorus''' (grč. Ωρος) je [[egipat]]ski [[bog]] s glavom [[sokol]]a koji se povezuje sa [[Sunce]]m. Zajedno s bogom Sunca [[Ra]], HorHorus je udružen u Ra-Harakhtea. U egipatskoj mitologiji postoje 2 HoraHorusa - sin Izide i Ozirisa i Raov sokol. HorovoHorusovo oko je nazvano [[wedjat]] ("zdrav").
== HorHorus kao sin Izide i Ozirisa ==
U grčkoj mitologiji njegov pandan je Apolon.
== Hor kao sin Izide i Ozirisa ==
[[Datoteka:Eyeofra.png|mini|lijevo|107 px|Wedjat]]
Nakon [[Oziris]]ovog uskrsnuća, [[Izida]] je otišla svom mužu. Začela je HoraHorusa, ali ga je rodila u tajnosti. Naime, Ozirisov i Izidin brat [[Set]], koji je ubio Ozirisa, vladao je okrutno nad Egiptom, iako je pravi prijestolonasljednik bio HorHorus. Izida je skrivala HoraHorusa u delti [[Nil]]a, a pomagao joj je [[TotThoth]]. Jednog dana je HoraHorusa ugrizao [[škorpion]]. TotThoth je, na sreću, izvukao sav otrov, a Ra je dotle zaustavio put po nebeskom svodu. HorHorus je zato u liku djeteta bio zaštitnik djece. Kad je odrastao, zauzeo se za svoje prijestolje na Sudu bogova. Sudom je predsjedavao Ra, vladar bogova, a kraj njega je još bila [[Hathor]]. Ra je zastupao Seta, tvrdeći kako je Set strašniji i moćniji. Izida i TotThoth su pak došli braniti HoraHorusa. Suđenje se zahuktavalo, i bogovi su se obratili Majci Bogova, božici [[Neit]], koja je razmislila i odabrala HoraHorusa. Set se nije složio pa je pokušao silom prevariti Izidu i oteti prijestolje. To je učinio tako što je HoruHorusu izbio lijevo oko, [[Mjesec]], ili tako što se s njim natjecao u smjenjivanju lika. Naime, oboje su se pretvorili u [[vodenkonj]]e i zaronili u Nil. HorHorus je u obje priče pobijedio. Prijestolje mu je vraćeno, a Set je bio prisiljen povući se. HorHorus se oženio s Hathor, i imao [[Četiri HorovaHorusova sina|4 sina]].
== HorHorus kao Raov sin ==
[[Datoteka:Horus as falcon.svg|lijevo|mini|198px|Sokol HorHorus, Raov sin]]
U davna vremena Egipćani su vjerovali u jednog drugog HoraHorusa. To je sokol, bog Sunca, miljenik i sin boga Ra. Bio je sokol - personifikacija neba i visina. U Tekstovima [[Piramida (arhitektura) |piramida]] se spominje da je HorHorus lice neba, a da su njegove oči Sunce i Mjesec. Taj sokol-HorHorus bio je veličanstveni ratnik, ali ga treba razlikovati od Ozirisovog sina HoraHorusa. HorHorus-sokol je zato Raov sin, ali se također borio sa Setom, kao i Ozirisov sin.
== Ra-Harakhte ==
[[Ra-Harakhte]] je u egipatskoj mitologiji spoj dvaju božanstava koji se povezuju sa Suncem, Ra i HorHorus. Ra je vrhovni bog, kralj bogova do Novog kraljevstva (kad je tu ulogu preuzeo [[Amon]]). Ra ima glavu orla, a HorHorus glavu sokola. To su vrslo slične ptice grabljivice, te srodne, a označavaju nebo i visine. Onaj sokol-HorHorus je izravno povezivan s Raom jer je za Egipćane bio prvo biće koje je Ra stvorio. Ponekad su se HorHorus - sin Izide i Ozirisa, te Ra - bog Sunca spajali u jedno božanstvo, Ra-Harakhte ("HorHorus obzora"). Tako je ostalo cijelo HorovoHorusovo tijelo, a od Ra je ostao samo Sunčev disk iznad glave. Ra-Harakhte je povezan s vjerovanjem da HoroveHorusove oči predstavljaju Sunce i Mjesec.
 
== Vanjske poveznice ==
14.492

uređivanja

Navigacijski izbornik