Tenzin Gyatso, XIV. Dalaj lama: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
ArthurBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: ro:Tenzin Gyatso Mijenja: hu:Tendzin Gyaco
m dodan predložak NB za mir
Redak 15: Redak 15:
* [http://www.zamirnet.hr/dalaj-lama/ XIV. Dalaj Lama u Hrvatskoj]
* [http://www.zamirnet.hr/dalaj-lama/ XIV. Dalaj Lama u Hrvatskoj]


{{Nobelova nagrada za mir}}
{{Mrva-nobel-mir}}
{{Mrva-nobel-mir}}
[[Kategorija: političari]]
[[Kategorija: političari]]

Inačica od 10. veljače 2009. u 20:22

Datoteka:Tenzin Gyatzo foto 1.jpg
Tenzin Gyatso, XIV. Dalaj Lama.

Dalaj Lama - pravim imenom Tenzin Gyatso - četrnaesti je po redu tibetanski duhovni i svjetovni vođa. Tibetanci vjeruju da je Dalaj Lama reinkarnacija Bude, čiji duh nakon smrti ulazi u tijelo novorođenog dječaka kojeg identificiraju tradicionalnim metodama.

Tenzin Gyatso peti je od šesnastero djece u poljoprivrednoj obitelji na Tibetu u pokrajini Amdo. Sa dvije godine proglašen je kao Tulku (reinkarnacija) trinaestog Dalai Lame. 17. studenoga 1950., s petnaest godina, proglašen je čelnikom Tibeta i najvažnijim političkim upraviteljem, u vrijeme kada se Tibet suočavao s nasilnom okupacijom Narodne Republike Kine.

Tenzin Gyatso je Tibet napustio 1959. godine i sklonio se u Indiju nakon neuspjeha Tibetskog pokreta otpora gdje pokušava uspostaviti centralnu tibetsku administraciju (Tibetska vlada u egzilu), ujedno tražeći načina kako sačuvati tibetsku kulturu i prosvjetu. Tisuće izbjeglica slijedilo je Dalaj Lamu u Indiju.

Karizmatični i priznati javni govornik, Tenzin Gyatso je prvi Dalaj Lama koji je otputovao na Zapad gdje je nastojao upoznati svijet s budizmom i promovirati koncept univerzalne odgovornosti, etike i međureligijske komunikacije.

1989. godine dobiva Nobelovu nagradu za mir za svoj nenasilni otpor kineskoj okupaciji. Dalaj Lama XIV. posjetio je i Hrvatsku 2002. godine.

Vanjske poveznice

Nedovršeni članak Tenzin Gyatso, XIV. Dalaj lama koji govori o dobitniku Nobelove nagrade za mir treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Predložak:Link FA Predložak:Link FA

Predložak:Link FA