Ploče iza Grada: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Bracodbk (razgovor | doprinosi)
Nema sažetka uređivanja
Bracodbk (razgovor | doprinosi)
Redak 34: Redak 34:


== Gospodarstvo ==
== Gospodarstvo ==
Ploče - Iza Grada su turistički jedan od najrazvijenijih dijelova grada Dubrovnika. Tu su smješteni brojni hoteli, turističke i [[rent-a-car]] agencije, plaže i ostali turistički sadržaji.
Ploče - Iza Grada su turistički jedan od najrazvijenijih dijelova grada Dubrovnika. Tu su smješteni brojni hoteli, turističke i [[rent-a-car]] agencije, najpoznatija dubrovačka plaža [[Banje]] i plaža [[Plaža Sv Jakov|Sveti Jakov]] te ostali turistički sadržaji.


Stanovništvo Ploča - Iza Grada u velikom dijelu iznajmljuje privatne [[apartman|apartmane]], koji su izgrađeni u obiteljskim kućama, turistima i ostalim gostima grada.
Stanovništvo Ploča - Iza Grada u velikom dijelu iznajmljuje privatne [[apartman|apartmane]], koji su izgrađeni u obiteljskim kućama, turistima i ostalim gostima grada.

Inačica od 27. veljače 2009. u 00:02

Ploče-Iza Grada je dubrovačko naselje i istoimeni gradski kotar.

Općenito

Ploče iza grada su urbano stambeno turističko naselje u kojem su smješteni brojni hoteli visokokategornici.

Zemljopisni položaj

Nalaze se istočno od starge gradske jezgre, podno jugoistočnih padina brda Srđ na sjeveru, rta Belvedere na istoku, Jadranskog mora na jugu te postaje u ratu uništene žičare na zapadu.

Povijest

Nastanak i razvoj

Ploče su se razvijale uporedo sa starim dijelom grada Dubrovnika. Imale su važnu ulogu za vrijeme Dubrovačke republike jer su na Pločama bili smješteni Lazareti, prva karantena u Europi. Nitko od pridošlica nije mogao ući u Dubrovnik a da prethodno nije proveo određeno vrijeme u karanteni. Takva predostrožnost je uvedena u vrijeme kad je kuga harala Europom i to isključivo da bi se spriječilo unošenje te opake bolesti unutar zidina.

Razvojem turizma u Dubrovniku, na Pločama je izgrađeno nekoliko hotela visokokategornika: Excelsior, Villa Argentina, Villa Dubrovnik, Villa Orsula te jedini još uvijek neobnovljeni hotel Belvedere.

Hotel Belvedere je pretrpio brojna oštećenja od granata te je devastiran i uništen tijekom Domovinskog rata.

Prva žrtva agresije na Dubrovnik bio je dubrovački pjesnik Milan Milišić koji je poginuo od krhotine granate ispaljene sa topovnjače JRM.

Stanovništvo

Gradski kotar Ploče - IzaGrada broji oko 7 000 stanovnika velikom većinom Hrvata.


Nazivi naselja

Ploče-Iza Grada su podijeljene u nekoliko naselja:

  • Ploče
  • Žičara
  • Viktorija
  • Orkanski visovi
  • Zlatni potok
  • Sveti Jakov

Gospodarstvo

Ploče - Iza Grada su turistički jedan od najrazvijenijih dijelova grada Dubrovnika. Tu su smješteni brojni hoteli, turističke i rent-a-car agencije, najpoznatija dubrovačka plaža Banje i plaža Sveti Jakov te ostali turistički sadržaji.

Stanovništvo Ploča - Iza Grada u velikom dijelu iznajmljuje privatne apartmane, koji su izgrađeni u obiteljskim kućama, turistima i ostalim gostima grada.

Promet

Ploče su sa ostalim djelovima grada povezane redovitim linijama 5 (Viktorija-hotel Neptun) i 8 (Viktorija - Pošta Gruž) javnog prometnog poduzeća Libertas.

Vanjske poveznice