Pas mrkalj: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
mNema sažetka uređivanja
Redak 21: Redak 21:
}}
}}


'''Drkovna''' (lat. ''Dalatias licha'') je vrsta morskog psa koji kod nas još ima nazive mrkan i mrkalj. Tijelo mu je vitko, njuška kratka i tupo zaobljena, usnice zadebljane, ima dvije leđne peraje gotovo iste veličine, donji kraj repne peraje znatno kraći od gornjeg.Gornji zubi su manji od donjih zubiju, koji su nazubljeni poput zubaca pile. Boja mu je tamno smeđa, slična boji čokolade, ponekad ljubičasto smeđa. Peraje imaju svijetle vrhove, a vrh repa je taman, skoro crn. Najčešće živi u malim jatima pri dnu, iako zna obitavati i na otvorenom moru. Prehrana se sastoji od riba [[koštunjače|koštunjača]], [[raže|raža]], drugih vrsta morskih pasa, kao i [[rak]]ova i [[glavonošci|glavonožaca]]<ref name=fishbase.org>{{en icon}} [http://www.fishbase.org/summary/SpeciesSummary.php?id=669 Kitefin shark] (fishbase.org)</ref>. Naraste do 182 cm duljine, iako je većina primjeraka ove vrste između 1,2 i 1,5 m.
'''Drkovna''' (lat. ''Dalatias licha'') vrsta je morskog psa koji kod nas još ima nazive mrkan i mrkalj. Tijelo mu je vitko, njuška kratka i tupo zaobljena, usnice zadebljane, ima dvije leđne peraje gotovo iste veličine, donji kraj repne peraje znatno kraći od gornjeg.Gornji zubi su manji od donjih zubiju, koji su nazubljeni poput zubaca pile. Boja mu je tamno smeđa, slična boji čokolade, ponekad ljubičasto smeđa. Peraje imaju svijetle vrhove, a vrh repa je taman, skoro crn. Najčešće živi u malim jatima pri dnu, iako zna obitavati i na otvorenom moru. Prehrana se sastoji od riba [[koštunjače|koštunjača]], [[raže|raža]], drugih vrsta morskih pasa, kao i [[rak]]ova i [[glavonošci|glavonožaca]]<ref name=fishbase.org>{{en icon}} [http://www.fishbase.org/summary/SpeciesSummary.php?id=669 Kitefin shark] (fishbase.org)</ref>. Naraste do 182 cm duljine, iako je većina primjeraka ove vrste između 1,2 i 1,5 m.


==Rasprostranjenost==
==Rasprostranjenost==

Inačica od 4. ožujka 2009. u 09:58

Drkovna
Drkovna
Drkovna
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Chondrichthyes
Red: Squaliformes
Porodica: Centrophoridae
Rod: Dalatias
Vrsta: D. licha
Dvojno ime
Dalatias licha
Bonnaterre, 1788
Raspon
Rasprostranjenost
Rasprostranjenost
Sinonimi
Dalatias lica
Dalatias sparophagus
Dalatias tachiensis
Pseudoscymnus boshuensis
Scymnorhinus brevipinnis
Scymnorhinus licha
Scymnorhinus phillippsi
Scymnus aquitanensis
Scymnus vulgaris
Squalus americanus
Squalus licha
Squalus nicaeensis
Squalus scymnus

Drkovna (lat. Dalatias licha) vrsta je morskog psa koji kod nas još ima nazive mrkan i mrkalj. Tijelo mu je vitko, njuška kratka i tupo zaobljena, usnice zadebljane, ima dvije leđne peraje gotovo iste veličine, donji kraj repne peraje znatno kraći od gornjeg.Gornji zubi su manji od donjih zubiju, koji su nazubljeni poput zubaca pile. Boja mu je tamno smeđa, slična boji čokolade, ponekad ljubičasto smeđa. Peraje imaju svijetle vrhove, a vrh repa je taman, skoro crn. Najčešće živi u malim jatima pri dnu, iako zna obitavati i na otvorenom moru. Prehrana se sastoji od riba koštunjača, raža, drugih vrsta morskih pasa, kao i rakova i glavonožaca[1]. Naraste do 182 cm duljine, iako je većina primjeraka ove vrste između 1,2 i 1,5 m.

Rasprostranjenost

Drkovna je prisutna u svim oceanima. U Atlantiku je ima na zapadnom dijelu oko srednjeg dijela SAD (Georges Bank) te u Meksičkom zaljevu, a na istočnom dijelu od Islanda do Kameruna, kao i na zapadnom dijelu Mediterana. U Indijskom oceanu ima ga od Mozambika do Južne Afrike. U pacifiku obitava oko Japana, Australije i Novog Zelanda, kao i oko Havaja.

Reference

Predložak:Reference

Vanjske poveznice

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Drkovna
Wikivrste imaju podatke o taksonu Drkovna
  1. (engl.) Kitefin shark (fishbase.org)