Yakima: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: otheruses -> dz
Redak 1: Redak 1:
{{otheruses}}
{{dz}}
'''Yakima''' (Waptailmim, Yakama), pleme [[Shahaptian]] Indijanaca sa donjeg toka rijeke Yakima u [[Washington]]u, danas naseljeni na rezervatu [[Yakima]].
'''Yakima''' (Waptailmim, Yakama), pleme [[Shahaptian]] Indijanaca sa donjeg toka rijeke Yakima u [[Washington]]u, danas naseljeni na rezervatu [[Yakima]].



Inačica od 8. ožujka 2009. u 12:53

Ovo je glavno značenje pojma Yakima. Za druga značenja pogledajte Yakima (razdvojba).

Yakima (Waptailmim, Yakama), pleme Shahaptian Indijanaca sa donjeg toka rijeke Yakima u Washingtonu, danas naseljeni na rezervatu Yakima.

Ime

Ime Yakima domorodački je oblik koji prema jednoj teoriji znači "runaway," a temelji se na jednoj legendi o kćerki jednog poglavice koja je pobjegla od kuće i nastanila se na rijeci Yakima. Riječ Yakima u toj legendi znači 'bjegunac'. Prema drugoj teoriji nastaje od riječi "yah-kah" (= black bear) i pluralnog nastavka "ma." Pleme Yakima godine 1994. promijenilo je svoje ime iz Yakima u Yakama. osim ova dva naziva Yakime su nazivani i Cuts-sáh-nem, kako ih 1805. naziva Clark, a članovi ekspedicije Lewisa i Clarka nazivali su ih i Shanwappoms. Sami sebe, navodi Swanton, oni su prema lokaciji nazivali sa još dva imena: 'Pa` kiut`lema' , u značenju "people of the gap," i 'Waptai'lmin' "people of the narrow river."

Bande

Povijest

Ovo značajno Shahaptiansko pleme koje je živjelo na obje obale Columbie i uz krajeve uz rijeke Yakima (nekada Tapteal) i Wenatchee na Platou, prvi puta susreću 1806. članovi ekspedicije Lewisa i Clarka. Oni ih nazivaju Cutsahnim, možda prema poglavici, i procjenjuju populaciju na oko 1,200. Ne zadugo, već 1855 SAD sa njima i drugih 13 plemena čine ugovor po kojemu svoje zemlje od planina Cascade pa do rijeka Palouse i Snake i prema jezeru Chelan, moraju prepustiti u korist bijelaca, a oni otići na rezervat Yakima. Svih 14 plemena pod vrhovnim su vodstvom poglavice Kamaiakan. Prije nego je ugovor ratificiran planuo je Rat Yakima koji će potrajati do 1858. ali mjestimice i do 1859. a Paloosi i još neka plemena nisu priznale ugovor niti otišle na rezervat. U konačnoj bici kod Četiri jezera (Battle of Four Lakes) blizu grada Spokane Indijanci su poraženi. Kamaiakan je uspio pobjeći u Kanadu a druga 24 poglavice su ulovljeni i obješeni ili ubijeni metkom. Nakon ovoga 14 plemena smješteno je na rezervat na kojemu i danas žive kao Confederated Tribes and Bands of the Yakama Nation, to su: Palouse, Pisquose (Pisquouse), Yakima (Yakama), Wenatchee (Wenatshapam), Klinquit, Ochechote (Oche Chotes, Ochechotes, Oche-chotes; banda Tenino Indijanaca), Kowasayee (Kow way saye ee, Kow-was-say-ee; banda Tenino Indijanaca), Skinpah (Sk'in-pah, Skin-pah; banda Tenino Indijanaca), Camiltpaw (Kah-miltpah, Kah-milt-pay, Kah-milt-pah; banda Wenatchee Indijanaca), Klickitat, Wish ham (Wishram), Siapkat (See ap Cat, Se-ap-cat; banda Wenatchee Indijanaca), Liaywas (Li ay was, Li-ay-was) i Shyiks.

Etnografija

Yakima Indijanci pleme su Platoa, što znači da im kulturu simbolizira ribolov na rijekama, napose losos, kopanje korijenja i sakupljanje raznih bobica, te trgovali ovom robom sa plemenima kojima je bila potrebna. Njihove nastambe bile su kožni tepee-šator ili nastamba od rogožine, a prelazili su i preko planina zbog lova nabizona. U današnje vrijeme Yakime i ostala konfederirana plemena žive od agrikulture. Danas su gotovo svi katoličke vjere.

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Yakima