NVIDIA: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m robot Mijenja: zh:NVIDIA(英伟达)
ArthurBot (razgovor | doprinosi)
m robot Mijenja: ru:Nvidia
Redak 91: Redak 91:
[[pt:NVIDIA]]
[[pt:NVIDIA]]
[[ro:Nvidia]]
[[ro:Nvidia]]
[[ru:NVIDIA]]
[[ru:Nvidia]]
[[simple:Nvidia]]
[[simple:Nvidia]]
[[sk:NVIDIA]]
[[sk:NVIDIA]]

Inačica od 12. ožujka 2009. u 23:47

Nvidia Corporation
Nvidia Corporation Logo
Vrsta javna (NASDAQ: NVDA)
Osnovana 1993.
Sjedište Santa Clara, Kalifornija, SAD
Djelatnost(i) Poluvodiči
Proizvodi Grafički procesori
Chipsetovi matičnih ploča
Prihod USD$ 3,77 milijardi
Neto dobit USD$ 704,2 milijuna
Broj zaposlenih preko 4,083 (od 2007.)
Slogan "The Way It's Meant to Be Played"
Web stranica www.nvidia.com

NVIDIA Corporation je američka multinacionalna tvrtka osnovana 1993. godine, sa sjedištem u Santa Clara, California, SAD. Tvrtka se je specijalizirala za proizvodnju grafičkih procesora za osobna računala, radne stanice i mobilne uređaje. Najpoznatiji su po seriji grafičkih kartica za osobna računala po imenu GeForce i profesionalnoj seriji po imenu Quadro. Tvrtka je još poznata i po nForce chipsetu za matične ploče.

Tvrtkino ime se sastoji od početnog n - slova korištenog kao pronumeral u matematičkim izjavama - i izvedenice iz video - što dolazi od latinskog videre, "vidjeti",namećući "najbolje vizualno iskustvo" ili "neizmjerivi prikaz".ime nVidia sugerira zavist(eng. envy - envi)(španjolski envidia ili Latinski i Talijanski invidia) što potvrđuje nVdijin slogan za GeForce(G4ce)seriju 8 "Green with envy"(Zeleno[boja tvrtkinog loga i zaštitna boja tvrtke]sa zavišću)

Značajnije linije nVidijinih proizvoda su GeForce serija čipova za kućne korisnike(prvenstveno za igranje) i Quadro seriju za grafičku obradu na radnim stanicama. Također je poznata nForce serija integriranih čipseta za matičnu ploču

Povijest tvrtke

Jen-Hsun Huang (predsjednik,CEO), Curtis Priem i Chris Malachowsky suosnovali su tvrtku 1993. s početnim kapitalom iz Sequoia Capitala.

U 2000. godini nVidia je pribavila intelektualne strane (istraživanja, tehnologije) njenog rivala 3DFX-a (jedne od najpoznatijih tvrtki 1990-ih).

14-og listopada 2005. nVidia je kupila ULI electronics koji su u to vrijeme proizvodili djelove za southbridgeove nVidiinog rivala ATi-a. U ožujku 2006. nVidija je najavila Hibryd Graphics, a u siječnju 2007. objavila je da je kupovina PortalPlayera Inc. dovršena.

U prosincu 2006. nVidia je zajedno sa svojim rivalom AMD-om (bivši ATi) dobila kaznu od suda zbog tržišnih nepravilnosti u industriji grafičkih čipova.

Mogazin Forbes je nazvao nVdiju "Tvrtkom godine 2007" uzevši u obzir postignuća u 2007-oj kao i u proteklih 5 godina.

U veljači 2008. nVdiija je prisvojila Ageia Technologies za neobjavljeni iznos. Ageia Technologies je bio vlasnik tehnologije PhysX koja realno simulira fiziku u virtualnom okruženju.

Proizvodi

nVidijin portfolio proizvoda uključuje grafičke procesore, čipsete i digitalne medija playere.

Grafički čipovi Trenutno se grafički čipovi dijele na Quadro, GeForce i Tesla odjeljke.

Vanjske poveznice

Službene stranice tvrtke Nvidia

Nedovršeni članak NVIDIA koji govori o tvrtki treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.