Razrokost: Razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 3 bajta ,  prije 13 godina
bez sažetka
No edit summary
 
Kao i kod drugih poremećaja binokularnog vida, primarni cilj liječenja pacijenta sa strabizmom je normalan, bistar binokularan vid bez dvoslika na svim udaljenostima i smjerovima pogleda.
Dok se ambliopija, ako je blaga i rano otkrivena, često može ispraviti korištenjem poveza za oko (pokrivanjem oka) koje je dominantno i/ili terapijom vida, pokrivanjem oka neće se postići ispravljanje kuta strabizma. Uznapredovali strabizam se obično se liječi kombinacijom naočala ili prizama, terapijom vida, i kirurški, ovisno o uzroku nepravilne usmjerenosti oka. Kirurgija nastoji poravnati oči skraćivanjem, produljivanjem ili mijenjanjem položaja jednog ili više vanjskih mišića oka, i to je nerijetko jedini način kako kozmetički poboljšati stanje. Naočale utječu na položaj mijenjajući reakciju osobe na fokusiranje. Prizme mijenjaju smjer svjetla, a tako i slike koja dospijeva do oka, simulirajući promjenu položaja oka.
Kirurgija nastoji poravnati oči skraćivanjem, produljivanjem ili mijenjanjem položaja jednog ili više vanjskih mišića oka, i to je nerijetko jedini način kako kozmetički poboljšati stanje. Naočale utječu na položaj mijenjajući reakciju osobe na fokusiranje. Prizme mijenjaju smjer svjetla, a tako i slike koja dospijeva do oka, simulirajući promjenu položaja oka.
 
Rano liječenje strabizma i/ili ambliopije u dojenačkoj dobi smanjuje vjerojatnost razvoja ambliopije i poteškoća u procjeni dubine. Oči koje ostanu nepravilno položene isto mogu razviti probleme vida. Iako nisu lijek za strabizam, leće u obliku prizme koriste se kako bi olakšale vid bolesnicima i spriječile nastajanje dvoslika.
 
Strabizam može ukazivati na leziju kranijalnih živaca, poglavito n. III (n. occulomotorius), n. IV (n. trochlearis) ili n.VI (n. abducens). Strabizam uzrokovan lezijom nekog od ovih živaca rezultira nedostatkom inervacije mišića oka i promjenom položaja oka. Strabizam može biti znak povišenog intrakranijalnog tlaka, a III. Kranijalni živac je posebno osjetljiv na oštećenje prilikom edema mozga.
 
Ipak, češće se strabizam označava kao konkomitantni (npr. neparalitički). To znači da nije uzrokovan lezijom koja dovodi do smanjene inervacije. Škiljavost u tom primjeru je uzrokovana refrakcijskom greškom u jednom ili u oba oka. Takva refrakcijska greška uzrokuje slabljenje vida u jednom oku i time onemogućuje mozgu korištenje oba oka zajedno.
 
 
Strabizam se često netočno naziva „lijeno oko“ (što zapravo označava stanje koje se zove ambliopija). Također se naziva „škiljavost“, „gledanje u križ“ ili „gledanje u zid“.
 
„Gledanje u križ“ znači da kada osoba sa strabizmom gleda u objekt, jedno oko je fiksirano na objekt dok je drugo fiksirano s kutom konvergencije manjim od nula, što označava približavanje optičkih osi ispred objekta. „Gledanje u zid“ označava stanje kada osoba sa strabizmom gleda u objekt, jedno oko fiksira objekt a drugo oko fiksira sa kutom konvergencije većim od nula, što je divergencija optičkih osi od paralelnog.

Navigacijski izbornik