Razrokost: Razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 65 bajtova ,  prije 13 godina
m
bez sažetka
mNo edit summary
[[Datoteka:strabismus.jpg|mini|Divergentni strabizam ([[egzotropija]]) lijevog oka]]
'''Strabizam''' ili '''škiljavost''' je stanje u kojem oči nisu međusobno pravilno usmjerene. To najčešće uključuje manjak koordinacije između vanjskih očnih mišića, što onemogućuje dovođenje smjera pogleda oba [[oko|oka]] u isto žarište u prostoru a time i pravilan vid, što može različito utjecati na procjenu dubine. Strabizam može biti uzrokovan poremećajem u [[mozak|moždanoj]] koordinaciji očiju ili poremećajem jednog ili više mišića[[mišić]]a, kao i bilo kojim procesom koji dovodi do disfunkcije usmjeravanja i snage jednog ili više mišića.
 
 
== Dijagnoza ==
 
Tijekom pregleda oka, [[oftamologija|oftalmolozi]], ortoptičari i optometristi najčešće koriste test pokrivanja kako bi dijagnosticirali strabizam. Ako kod testiranog oka postoji strabizam, ono će se fiksirati na predmet tek nakon što se pravilno usmjereno oko pokrije, uzimajući u obzir da je vid tog oka dobar. Ako testiramo pravilno usmjereno oko, neće doći do promjene u fiksiranju pogleda na predmet, jer je pogled već fiksiran. Ovisno o smjeru otklona zahvaćenog oka, smjer devijacije se može procijeniti. Egzotropno je prema van (od srednje linije, lateralno) a ezotropno je prema unutra (prema nosu[[nos]]u, medijalno).
 
Jednostavan screening test za strabizam je Hirschbergov test. Svjetiljkom se osvijetli pacijentovo oko. Kada pacijent gleda u svjetlo, može se uočiti odsjaj sa površine zjenice. Ako su oba oka pravilno usmjerena, odsjaj će biti u istoj točki u oba oka. Stoga, ako odsjaj u različitim točkama na jednom i drugom oku znači da oči nisu pravilno usmjerene.
== Pojavnost ==
 
Prema vremenu nastanka, strabizam se može klasificirati ili kao kongenitalni, stečeni ili sekundarni (kao posljedica drugog patološkog procesa, npr. [[katarakta]]).
 
== Liječenje ==
 
Kao i kod drugih poremećaja binokularnog vida, primarni cilj liječenja pacijenta sa strabizmom je normalan, bistar binokularan vid bez dvoslika na svim udaljenostima i smjerovima pogleda.
Dok se ambliopija, ako je blaga i rano otkrivena, često može ispraviti korištenjem poveza za oko (pokrivanjem oka) koje je dominantno i/ili terapijom vida, pokrivanjem oka neće se postići ispravljanje kuta strabizma. Uznapredovali strabizam obično se liječi kombinacijom naočala ili prizama, terapijom vida, i [[kirurgija|kirurški]], ovisno o uzroku nepravilne usmjerenosti oka.
Kirurgija nastoji poravnati oči skraćivanjem, produljivanjem ili mijenjanjem položaja jednog ili više vanjskih mišića oka, i to je nerijetko jedini način kako kozmetički poboljšati stanje. Naočale utječu na položaj mijenjajući reakciju osobe na fokusiranje. Prizme mijenjaju smjer svjetla, a tako i slike koja dospijeva do oka, simulirajući promjenu položaja oka.
 
== Patofiziologija ==
 
Strabizam može ukazivati na leziju kranijalnih živaca[[živac]]a, poglavito n. III (n. occulomotorius), n. IV (n. trochlearis) ili n.VI (n. abducens). Strabizam uzrokovan lezijom nekog od ovih živaca rezultira nedostatkom inervacije mišića oka i promjenom položaja oka. Strabizam može biti znak povišenog intrakranijalnog tlaka, a III. Kranijalni živac je posebno osjetljiv na oštećenje prilikom edema mozga.
 
Ipak, češće se strabizam označava kao konkomitantni (npr. neparalitički). To znači da nije uzrokovan lezijom koja dovodi do smanjene inervacije. Škiljavost u tom primjeru je uzrokovana refrakcijskom greškom u jednom ili u oba oka. Takva refrakcijska greška uzrokuje slabljenje vida u jednom oku i time onemogućuje mozgu korištenje oba oka zajedno.
12.069

uređivanja

Navigacijski izbornik