Winnetou: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Kubura (razgovor | doprinosi)
mNema sažetka uređivanja
manja dorada
Redak 1: Redak 1:
'''Winnetou''' je izmišljeni naziv [[Indijanci|indijanskoga]] [[junak]]a iz plemena [[Apači| Apača]]. Njegov lik je u svojim [[knjiga|knjigama]] stvorio književnik [[Karl May]].
'''Winnetou''' je izmišljeni [[Indijanci|indijanski]] poglavica iz plemena [[Apači|Apača]]. Njegov je lik u svojim [[roman]]ima stvorio [[Njemačka|njemački]] književnik [[Karl May]].


Winnetou se pojavljuje i u drugim književnim djelima Karla Maya, na primjer. ''Old Shatterhand'', ''Old Surehand'' i ''Old Firehand'' itd...
Winnetou se pojavljuje i u drugim književnim djelima Karla Maya, kao što su "Old Shatterhand", "Old Surehand", "Old Firehand" i dr.


== Priča Winnetou ==
== Radnja romana o Winnetouu ==
Priča se odvija u [[Divlji Zapad|Divljem Zapadu]] i sastoji se od [[njemačka|njemačkog]] pripovjedača u priči "Karl" (po imenu - Karl May), koji kasnije, zbog svoje snage dobiva nadimak [[Old Shatterhand]] .
Radnja se odvija na [[Divlji zapad|Divljem zapadu]]; pripovijeda je [[njemačka|njemački]] pripovjedač po imenu "Karl" (Karl May), koji kasnije, zbog svoje snage dobiva nadimak [[Old Shatterhand]]. Karl je na početku zaposlen kao nastavnik u gradu [[Saint Louis]]u, gdje se sastaje s proizvođačem oružja Mr. Henryjem. Nakon što Mr. Henry vidi Karlove vještine s oružjem, zaposli ga kao [[geodet]]a za mjerenje trase [[željeznica|željeznice]].


Budući da se [[željeznička pruga]] nalazi na indijanskom teritoriju plemena Apača, Karl doživljava indijanski napad, u kojem su ubijeni gotovo svi geodeti, <!-- i westmani tko su ti -->a preživljava tek četiri lika: Sam Hawkens, Dick Kamene, Parker i Old Shatterhand.
Karl na početku zaposlen kao nastavnik u gradu [[Saint Louis]]u, gdje se sastaje s proizvođačem oružja ''Mr. Henry''. Nakon što Mr. Henry vidi Karlove vještine s oružjem, zaposli ga kao [[geodet]]a za mjerenje trase [[željeznica|željeznice]].


Old Shatterhand se vremenom sprijatelji s Winnetouom. Njihove su zajedničke pustolovine opisane u mnogim Mayevim djelima.
Budući da se [[željeznička pruga]] nalazi na indijskom teritoriju plemena Apača, isti ga napadaju. Na taj način, ubijeni su gotovo svi geodeti <!-- i westmani tko su ti -->. Jedino preživljuje 5 likova: Sam Hawkens, Dick Kamene, Parker i Old Shatterhand.


{{mrva-knjiž}}
Old Shatterhand se kasnije sprijatelji s Winnetouom. Oni doživljavaju mnogo zajedničkih [[pustolovoina]], koje se opisuju u mnogim knjigama.
[[Kategorija:Književni likovi]]

[[Kategorija:Karl May]]


<!-- interwiki -->
[[bg:Винету]]
[[bg:Винету]]
[[bs:Winnetou]]
[[bs:Winnetou]]

Inačica od 31. ožujka 2009. u 12:26

Winnetou je izmišljeni indijanski poglavica iz plemena Apača. Njegov je lik u svojim romanima stvorio njemački književnik Karl May.

Winnetou se pojavljuje i u drugim književnim djelima Karla Maya, kao što su "Old Shatterhand", "Old Surehand", "Old Firehand" i dr.

Radnja romana o Winnetouu

Radnja se odvija na Divljem zapadu; pripovijeda je njemački pripovjedač po imenu "Karl" (Karl May), koji kasnije, zbog svoje snage dobiva nadimak Old Shatterhand. Karl je na početku zaposlen kao nastavnik u gradu Saint Louisu, gdje se sastaje s proizvođačem oružja Mr. Henryjem. Nakon što Mr. Henry vidi Karlove vještine s oružjem, zaposli ga kao geodeta za mjerenje trase željeznice.

Budući da se željeznička pruga nalazi na indijanskom teritoriju plemena Apača, Karl doživljava indijanski napad, u kojem su ubijeni gotovo svi geodeti, a preživljava tek četiri lika: Sam Hawkens, Dick Kamene, Parker i Old Shatterhand.

Old Shatterhand se vremenom sprijatelji s Winnetouom. Njihove su zajedničke pustolovine opisane u mnogim Mayevim djelima.

Nedovršeni članak Winnetou koji govori o književnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.