Bachov apsolutizam: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
m Uklonjena promjena suradnika 89.164.214.54, vraćeno na zadnju inačicu suradnika Zhile
Redak 1: Redak 1:
'''Bachov apsolutizam''' - razdoblje između [[1850]]. i [[1859]]. godine nazvano po imenu [[Austrija|austrijskog]] ministra [[Alexander Bach|Alexandera Bacha]] za režim u tadašnjoj [[Austro-Ugarska|Austro-Ugarskoj]] poznat po centralizaciji i germanizaciji (u [[Hrvatska|Hrvatskoj]] je ukinut Sabor, samouprava [[županija]], a uveden je [[njemački]] kao [[službeni jezik]]).
Bachov apsolutizam zapoćeo je 1849 godine, bio je to ustavni apslutizam sve do 1852. god kada je kralj Franjo Josip I. izbacio ustave i uveo neoapslutizam, provodio ga je ministar Alexandar Bach,
Hrvatima se to nije svidjelo zato što je jedini jezik koji se smjeo govoriti tijekom apsolutizma bio njemački pa se hrvatski nije smio govoriti čak niti na ulicama, a na red u monarhiji su pazile posebno uvježbane jedinice "Bachovi husari"
apsolutizam je ukinut 1859 god


{{Mrva-pov}}
{{Mrva-pov}}

Inačica od 2. travnja 2009. u 18:44

Bachov apsolutizam - razdoblje između 1850. i 1859. godine nazvano po imenu austrijskog ministra Alexandera Bacha za režim u tadašnjoj Austro-Ugarskoj poznat po centralizaciji i germanizaciji (u Hrvatskoj je ukinut Sabor, samouprava županija, a uveden je njemački kao službeni jezik).

Nedovršeni članak Bachov apsolutizam koji govori o povijesti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.