Mayapán: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: standardizacija
m robot Dodaje: ar:مايابان
Redak 16: Redak 16:
[[Kategorija:Arheološki lokaliteti Američkih kultura]]
[[Kategorija:Arheološki lokaliteti Američkih kultura]]


[[ar:مايابان]]
[[de:Mayapán]]
[[de:Mayapán]]
[[en:Mayapan]]
[[en:Mayapan]]

Inačica od 3. travnja 2009. u 00:18

Mayapan, što u prijevodu znači standard Maya, je arheološki lokalitet naroda Maya, najvjerojatnije osnovan oko 1007 g. Postao je dominantna sila na poluotoku Yucatan tek nakon slabljenja Chichen-Itze. Često se smatra posljednjom velikom mayanskom mertopolom.

Povijest

Legenda kaže da je ovaj grad osnovao Quetzalcoatl, negdje u 11. stoljeću, iako za to nema konkretnih dokaza. Oko 1221 godine Maye su se pod vodstvom generala Hunac Ceela pobunili protiv toltečko-mayanskog grada Chichen-Itze, što je rezultiralo stvaranjem poznatog Mayapanskog saveza te prebacivanjem centralne moći Yucatana iz Chichen Itze u Mayapan. Tada je taj grad bio opasan velikim bedemima te zauzeo vodeću ulogu u savezu koji su činili tri grada: Mayapan, Uxmal i Chichen-Itza. Grad je brijao i do 15 000 stanovnika. Hunac Ceel iz bogate porodice Cocóm bio je njezin vladar. Čini se da su pripadnici ove obitelji vladali iznimno samovoljno buduči da je oko 1441 g. organiziran pobuna sa strane obitelji Xiu (obitelj koja je vladala Uxmalom) koja je rezultirala ubojstvom gotovo cijele obitelji Cocoom te razaranjem i napuštanjem Mayapana. Pad Mayapana je označio početak pravoga kaosa budući da je Yucatan postao bojno polje na kojemu se se muđusobno sukobljavali samostalni ratnički gradovi sve do dolaska Španjolaca 1520.

Arheološki lokalitet

Današnji ostaci obuhvačaju gradske zidine i veliki trg na kojemu se nalaze najvažnije građevine. Prisutnost zidina je vrlo začuđujuća budući da su Mayanski gradovi bili vrlo rijetko utvrđeni te upučuje da je grad zasigurno bio suočen sa velikim problemima od strane svojih susjednih gradova. Iako on danas nije jedan od izgledom najprivlačnijih i najimpresivnijih gradova koje su sagradili Maye, ali ipak upučuje na činjenicu da je imao veliku važnost. Čini se da su vladari ovoga razdoblja bili više orijentirani ratovanju nego zadovoljavanju bogova monumentalnim i umijetnički ukrašenim hramovima.

Glavnim trgom dominira velika piramida koja je, kako se čini, sagrađena po uzoru na El Castillo iz Chichen-Itze, samo sto nije niti približno velika, zanimljiva i važna.