Razlika između inačica stranice »Zjenica«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodan 1 bajt ,  prije 13 godina
m
mNo edit summary
Kada jarko svjetlo padne na oko, zjenica se automatski suzuje. To je pupilarni refleks, koji je važan pokazatelj funkcije matičnih stanica [[mozak|mozga]]. Nadalje, zjenica će se dilatirati ukoliko osoba fiksira objekt.
 
Okulomotorički[[Okulomotorni živac]], posebno [[parasimpatikus|parasimpatički]] dio koji pripada Edinger-Westphal-ovoj jezgri, završava na kružnom šareničnom [[sfinkter]]u. Kada se ovaj [[mišić]] kontrahira, smanjuje veličinu zjenice.
 
Šarenica je kontraktilna struktura, koja se uglavnom sastoji od glatkog [[mišić]]a koji okružuje zjenicu. Svjetlo ulazi u oko kroz zjenicu, a šarenica regulira količinu svjetla tako da regulira veličinu zjenice. Šarenica sadrži dvije grupe glatkih mišića, kružnu grupu koje zovemo sfinkteri pupile, i radijalnu grupu koju zovemo dilatatorima pupile. Kada se sfinkter pupile kontrahira, šarenica smanjuje veličinu zjenice. Dilatator zjenice, inerviran simpatičkim živcem iz gornjeg vratnog ganglija, uzrokuje svojom kontrakcijom dilataciju šarenice. Ovi se mišići još nazivaju i intrinzičnim mišićima oka.

Navigacijski izbornik