Razlika između inačica stranice »Naraštaji ljudskog roda«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
razdvojbe-Saturn
m (robot Dodaje: es:Edades del hombre)
m (razdvojbe-Saturn)
Na početku [[Metamorfoze|Metamorfoza]] (1, 89-150) [[Ovidije]] opisuje kako su se nakon stvaranja svijeta izmijenila četiri vijeka (doba): zlatni, srebrni, brončani i željezni. Prvi je bio u zemaljskom [[raj]]u, u stanovitoj vrsti Edenskoga vrta ili [[Arkadija|Arkadije]], ali je svaki idući ljudskome rodu donosio sve veći jad i bijedu. [[Hesiod]], rani grčki pjesnik, pisao je o petom, junačkom, vijeku, koji je između brončanog i željeznoga. Tema je bivala ilustrirana ili pojedinačno ili u nizu, obično se ograničavajući na tri vijeka, zlatni, srebrni i željezni, a izostavljao se brončani.
 
1. Zlatni vijek. Čovjek je živio u prvobitnoj čednosti (nevinosti), u skladu s drugim ljudima i sa životinjama. Bio je bez alata ili sredstava za obradu zemlje (rahtila), a priproste mu je potrebe zadovoljavala priroda. Hranio se bobama, zrnjem i medom što se cijedio s hrasta (crnike). [[Saturn (mitologija)|Saturn]], stari rimski bog ratarstva, tada je vladao. Vidimo krajolik s drvećem, rijekama i dalekim planinama. Muškarci i žene zajedno igraju, beru voće ili se izležavaju na travi, među pitomim zvijerima i pticama. Jedu i piju služeći se školjkama umjesto čašama i pladnjima. Može se vidjeti i [[Kupidon]] gdje krade med.
 
2. Srebrni vijek. Vječno je [[proljeće]] minulo, i čovjek mora da sagradi primitivna obitavališta radi zaštite od hladnoće i da nauči orati i sijati. Sad on razlučuje dobro i zlo. Ženska figura pravde s mačem i tezuljom (vagom) vidi se gdje lebdi nad krajobrazom dok se muškarci bave domaćim poslovima.
14.700

uređivanja

Navigacijski izbornik