Razlika između inačica stranice »Saveznici«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 23 bajta ,  prije 12 godina
m
razdvojbe-Jugoslavija
m (razdvojbe-Jugoslavija)
Međutim, to je sve izblijedilo nakon što je u lipnju 1940. godine [[pad Francuske|kapitulirala Francuska]]. Novi francuski režim - prozvan [[Vichyjevska Francuska|vichyjevskim]] - je preuzeo kontrolu nad većim dijelom francuskog kolonijalnog imperija, učinivši Britaniju jedinom važnijom članicom Saveznika. Usprkos toga što se smatrala osamljenom, Britanija se nastavila boriti, ohrabrena pobjedom u [[Bitka za Britaniju|bici za Britaniju]].
 
Zbog talijanskog napada se u listopadu1940. Saveznicima priključila i Grčka, ali je i ona ubrzo pregažena, kao i [[Kraljevina Jugoslavija|Jugoslavija]] u travnju [[1941]]. godine.
 
Rat je svoju prekretnicu, pak, dobio kada je u lipnju 1941. Hitlerova Njemačka napala Sovjetski Savez. Nade Hitlera da će se Britanija iz ideoloških razloga priključiti tom pohodu su se izjalovile. Umjesto toga Britanija je u SSSR-u vidjela dragocjenog saveznika, koji je ne samo na sebe preuzeo glavnu zadaću vođenja rata, nego na stranu Saveznika uz svoje ljudske i druge resurse stavio [[komunizam|komunističke]] i druge prosovjetske pokrete u Europi i svijetu.
14.700

uređivanja

Navigacijski izbornik