Razlika između inačica stranice »Aberacija svjetlosti«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 889 bajtova ,  prije 17 godina
bez sažetka
m (+en:)
'''Aberacija svjetlosti''' je u [[astronomija|astronomiji]] prividna promjena položaja [[nebesko tijelo|nebeskog tijela]] koje se javlja kao posljedica rotacije [[zemlja|Zemlje]] oko [[Sunce|Sunca]] i oko svoje osi, kombiniranog s brzinom širenja svjetlosti u medijima različitoga indeksa loma.
 
 
== Aberacija Sunca ==
 
Prilikom posmatranja sa Zemlje, Sunčeva svjetlost ili bilo koje drugo nebesko tijelo ima aberaciju. Poznato je da sunčeva svjetlost treba oko 8,3 minuta da stigne do zemlje. Dok svjetlost putuje, Zemlja se obrće oko Sunca, i tako izgleda da da Sunce pomjerilo. Ta prividna promjena položaja Sunca se zove aberacioni kut i iznosi oko 20 sekundi. Ova vrijednost je nazvana konstantnom aberacije. Aberacija se mijenja u toku godine između svoje najveće vrijednosti od 20"83 (2.siječnja) do svoje njamanje vrijednosti od 20"14 (2.srpnja). Na ovaj način Sunce se nalazi za 8,3 minuta u budućnosti, što je ujedno i vrijeme koje treba svjetlosti da stigne do naših očiju.
 
Aberaciju Sunca i brzinu rasrostiranja svjetlosti otkrio je O. Remer na pariskoj zvjezdarnici pri opažanju prvog Jupiterovog satelita prilikom ulaska u sjenku svoje planete.
 
 
 
[[en:Aberration of light]]
715

uređivanja

Navigacijski izbornik