Putopis: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka uređivanja
dopuna
Redak 1: Redak 1:
Putopis je [[književnost|književna]] vrsta u kojoj su putovanje i izgled proputovanih predjela ili zemalja povod za umjetničko oblikovanje zapažanja, dojmova i razmišljanja o svemu što je putopisca zaokupilo na putovanju. Putopis može biti napisan književnoumjetničkim, znanstvenopopularnim ili novinarskim (publicističkim) stilom.
Putopis je uglavnom [[proza|prozna]] [[književnost|književna]] vrsta u kojoj su putovanje i izgled proputovanih predjela ili zemalja povod za umjetničko oblikovanje zapažanja, dojmova i razmišljanja o svemu što je putopisca zaokupilo na putovanju. Putopis može biti napisan književnoumjetničkim, znanstvenopopularnim ili novinarskim (publicističkim) stilom.

Obično se dijele na poučne i zabavene putopise.

Prvi hrvatski suvremeni putopis je Pogled u Bosnu [[Matija Mažuranić|Matije Mažuranića]] iz [[1842]].
Najznačajnijim se putopiscima u [[hrvatska književnost|hrvatskoj književnosti]] smatraju: [[Antun Gustav Matoš]] i [[Matko Peić]].


[[Kategorija:književnost]]
[[Kategorija:književnost]]

Inačica od 9. ožujka 2006. u 13:27

Putopis je uglavnom prozna književna vrsta u kojoj su putovanje i izgled proputovanih predjela ili zemalja povod za umjetničko oblikovanje zapažanja, dojmova i razmišljanja o svemu što je putopisca zaokupilo na putovanju. Putopis može biti napisan književnoumjetničkim, znanstvenopopularnim ili novinarskim (publicističkim) stilom.

Obično se dijele na poučne i zabavene putopise.

Prvi hrvatski suvremeni putopis je Pogled u Bosnu Matije Mažuranića iz 1842. Najznačajnijim se putopiscima u hrvatskoj književnosti smatraju: Antun Gustav Matoš i Matko Peić.