Palimpsest (astronomija): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
VolkovBot (razgovor | doprinosi)
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
'''Palimpest''' je kružno obilježje na površini [[nebesko tijelo|nebeskog tijela]], svijetlije od okolnog terena, na površini tamnog ledenog satelita, kao što su [[Ganimed (mjesec)|Ganimed]] i [[Kalisto (mjesec)|Kalisto]]. Vjeruje se da su palimpesti [[udarni krater]]i kod kojih su sva [[reljef]]na obilježja kratera izgubljena.
{{nova razdvojba}}<!-- vidi en:palimpest -->
'''Palimpest''' je kružno obilježje na površini [[nebesko tijelo|nebeskog tijela]], svijetlije od okolnog terena, na površini tamnog ledenog satelita, kao što su [[Ganimed]] i [[Kalisto]]. Vjeruje se da su palimpesti [[udarni krater]]i kod kojih su sva [[reljef]]na obilježja kratera izgubljena.
{{prijevod, zakomentirano}}
<!-- sa en: In planetary astronomy, ancient lunar craters whose relief has disappeared from subsequent volcanic outpourings, leaving only a "ghost" of a rim are also known as palimpsests. Icy surfaces of natural satellites like Callisto and Ganymede preserve hints of their history in these rings, where the crater's relief has been effaced by creep of the icy surface ("viscous relaxation")-->


[[Kategorija: Planetologija]]
[[Kategorija: Planetologija]]

[[ca:Palimpsest]]
[[da:Palimpsest]]
[[de:Palimpsest]]
[[el:Παλίμψηστο]]
[[en:Palimpsest]]
[[eo:Palimpsesto]]
[[es:Palimpsesto]]
[[fi:Palimpsesti]]
[[fr:Palimpseste]]
[[he:פלימפססט]]
[[hu:Palimpszesztus]]
[[it:Palinsesto (filologia)]]
[[ka:პალიმფსესტი]]
[[nl:Palimpsest (manuscript)]]
[[pl:Palimpsest (piśmiennictwo)]]
[[pms:Palinsest]]
[[pt:Palimpsesto]]
[[ru:Палимпсест]]
[[sv:Palimpsest]]

Inačica od 29. travnja 2009. u 22:07

Palimpest je kružno obilježje na površini nebeskog tijela, svijetlije od okolnog terena, na površini tamnog ledenog satelita, kao što su Ganimed i Kalisto. Vjeruje se da su palimpesti udarni krateri kod kojih su sva reljefna obilježja kratera izgubljena.