Kapucinska crkva Gospe Lurdske u Rijeci: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
dorada
m + kategorija "Arhitektura historicizma" (HotCat)
Redak 33: Redak 33:
[[Kategorija:Građevine u Rijeci]]
[[Kategorija:Građevine u Rijeci]]
[[Kategorija:Katoličke crkve u Hrvatskoj]]
[[Kategorija:Katoličke crkve u Hrvatskoj]]
[[Kategorija:Arhitektura historicizma]]

Inačica od 2. svibnja 2009. u 23:25

Crkva Gospe Lurdske
Figure anđela: Oproštenja, Nevinosti, Milosrđa i Pokore u crkvi Gospe Lurdske
Unutrašnjost Crkve Gospe Lurdske

Kapucinska crkva Gospe Lurdske svojim raskošnim neogotičkim pročeljem ukrašenim mozaicima i kitnjastom kamenom dekoracijom, dominira Trgom Žabica u Rijeci.

Povijest

Na inicijativu provincijala Bernardija Skrivanića započeta je u veljači 1904. godine gradnja te crkve po projektu arhitekta Giovannija Marije Cureta. Donji dio crkve dovršen je 1908. i posvećen Mariji Tješiteljici Duša. Gornji dio crkve građen je u nekoliko navrata, uz velika nastojanja kapucina koji su čak bili primorani koristiti praznovjerje pučana iz cijele regije i Slovenije: prikazivali su im "Svetu Johancu" koja se znoji "krvavim znojem", što je privuklo mnogobrojne hodočasnike od čijih je milodara nastavljana gradnja crkve (god. 1913. Johanca je uhapšena).

Konačni izgled pročelje gornje crkve dobilo je 1929. po projektu riječkog arhitekta Cornelija Budinicha. U gornjoj je crkvi poznati riječki slikar Romolo Venucci uspješno izveo stropne slike i dekoracije. Kiparsaku dekoraciju na pročelju izradili su venecijanski kipar Urbano Bottasso i riječki klesar Antonio Marietti. Zvonik koji se trebao uzdizati iznad glavnom pročelja nije realiziran. Cjelokupna građevina, kvalitetna neosrednjevjekovna arhitektura, jedinstvena je na širem području Rijeke i regije.

Povezani članci

Literatura

  • Daina Glavočić: "Sakralna arhitektura", u: Arhitektura historicizma u Rijeci: 1845. - 1900. Arhitektura i urbanizam = Architecture of Historicism in Rijeka: 1845. - 1900. Architecture and town planning, Moderna galerija Rijeka i Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka, 2002. (ISBN 953-6501-17-1)
  • Radmila Matejčić: Kako čitati grad: Rijeka jučer, danas, Rijeka, 2007. (ISBN 978-953-219-348-0)


Izvor


Vanjske poveznice

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Kapucinska crkva Gospe Lurdske