Faustina Kowalska: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
'''Sveta Faustina Kowalska''' (Glogowiec kraj [[Lodz]]a, [[Poljska]], [[25. kolovoza]] [[1905]]. - [[Krakow]], [[5. listopada]] [[1938]].) – [[katoličanstvo|katolička]] [[svetac|svetica]].
'''Sveta Faustina Kowalska''' (Glogowiec kraj [[Lodz]]a, [[Poljska]], [[25. kolovoza]] [[1905]]. - [[Krakow]], [[5. listopada]] [[1938]].) – [[katoličanstvo|katolička]] [[svetac|svetica]].


Rođena je [[1905]]. pod imenom Helena. Bila je treće dijete u siromašnoj poljskoj obitelji s desetero djece. S dvadeset godina, stupila je u kongregaciju Naše [[Sveta Marija|Gospe]] od Milosrđa, nakon neuspješnih pokušaja s drugim [[samostan]]ima. Redovničko ime joj je Marija Faustina. Tijekom 13 godina, koje je provela u kongregaciji, imala je brojne izvanredne [[milost]]i poput dara kontemplacije, skrivene [[Stigme|stigme]], bilokacija, proricanje, čitanje u [[čovjek|ljudskim]] [[srce|srcima]], mistične zaruke, mistična ženidba, pri čemu je dosegla vrhunac sjedinjenja s [[Bog]]om na zemlji. Apostol je Božjeg milosrđa. [[Isus]] je naduhnuo sv. Faustinu da [[svijet]]u približi i navijesti Božju [[ljubav]], da izmoli Božje milosrđe za cijeli svijet, između ostaloga po novim oblicima štovanja Božjeg milosrđa preporučenim od Isusa: slika milosrdnog Isusa s potpisom: Isuse, uzdam se u Tebe, [[Blagdan Božanskog Milosrđa|svetkovina Božjeg milosrđa]] na prvu [[nedjelja|nedjelju]] nakon [[Uskrs]]a, [[krunica]] Božjeg milosrđa, [[molitva]] u sat milosrđa (15 h) i širenje štovanja Božjeg milosrđa. Isus joj se ukazivao više puta o čemu je pisala u knjizi: „Dnevnik Faustine Kowalske”, koja je postala raširena širom svijeta: „Neka najveći grešnici polažu svoju nadu u Moje milosrđe. Oni imaju pravo prije svih drugih pouzdati se u bezdan Mojeg milosrđa.“ Boravila je u brojnim [[samostan]]ima svoje Kongregacije, najviše je bila u [[Krakow]]u, [[Plock]]u i [[Vilnius]]u. Obavljala je i poslove kuharice, vrtlarice i vratarice. Bila je vedra, tiha i dobronamjerna.
Rođena je [[1905]]. pod imenom Helena. Bila je treće dijete u siromašnoj poljskoj obitelji s desetero djece. S dvadeset godina, stupila je u kongregaciju Naše [[Sveta Marija|Gospe]] od Milosrđa, nakon neuspješnih pokušaja s drugim [[samostan]]ima. Redovničko ime joj je Marija Faustina. Tijekom 13 godina, koje je provela u kongregaciji, imala je brojne izvanredne [[milost]]i poput dara kontemplacije, skrivene [[Stigma (rana)|stigme]], bilokacija, proricanje, čitanje u [[čovjek|ljudskim]] [[srce|srcima]], mistične zaruke, mistična ženidba, pri čemu je dosegla vrhunac sjedinjenja s [[Bog]]om na zemlji. Apostol je Božjeg milosrđa. [[Isus]] je naduhnuo sv. Faustinu da [[svijet]]u približi i navijesti Božju [[ljubav]], da izmoli Božje milosrđe za cijeli svijet, između ostaloga po novim oblicima štovanja Božjeg milosrđa preporučenim od Isusa: slika milosrdnog Isusa s potpisom: Isuse, uzdam se u Tebe, [[Blagdan Božanskog Milosrđa|svetkovina Božjeg milosrđa]] na prvu [[nedjelja|nedjelju]] nakon [[Uskrs]]a, [[krunica]] Božjeg milosrđa, [[molitva]] u sat milosrđa (15 h) i širenje štovanja Božjeg milosrđa. Isus joj se ukazivao više puta o čemu je pisala u knjizi: „Dnevnik Faustine Kowalske”, koja je postala raširena širom svijeta: „Neka najveći grešnici polažu svoju nadu u Moje milosrđe. Oni imaju pravo prije svih drugih pouzdati se u bezdan Mojeg milosrđa.“ Boravila je u brojnim [[samostan]]ima svoje Kongregacije, najviše je bila u [[Krakow]]u, [[Plock]]u i [[Vilnius]]u. Obavljala je i poslove kuharice, vrtlarice i vratarice. Bila je vedra, tiha i dobronamjerna.
Umrla je u samostanu Krakow Lagiewniki, [[5. listopada]] [[1938]]. [[Papa]] [[Ivan Pavao II.]] proglasio je Faustinu, blaženom [[18. travnja]] [[1993]]., a [[svetac|svetom ]] u [[Rim]]u [[30. travnja]] [[2000]]. riječima: „[[Isus|Krist]] te izabrao da cijelom svijetu naviještaš njegovo nedokučivo milosrđe.“
Umrla je u samostanu Krakow Lagiewniki, [[5. listopada]] [[1938]]. [[Papa]] [[Ivan Pavao II.]] proglasio je Faustinu, blaženom [[18. travnja]] [[1993]]., a [[svetac|svetom ]] u [[Rim]]u [[30. travnja]] [[2000]]. riječima: „[[Isus|Krist]] te izabrao da cijelom svijetu naviještaš njegovo nedokučivo milosrđe.“



Inačica od 6. svibnja 2009. u 09:47

Sveta Faustina Kowalska (Glogowiec kraj Lodza, Poljska, 25. kolovoza 1905. - Krakow, 5. listopada 1938.) – katolička svetica.

Rođena je 1905. pod imenom Helena. Bila je treće dijete u siromašnoj poljskoj obitelji s desetero djece. S dvadeset godina, stupila je u kongregaciju Naše Gospe od Milosrđa, nakon neuspješnih pokušaja s drugim samostanima. Redovničko ime joj je Marija Faustina. Tijekom 13 godina, koje je provela u kongregaciji, imala je brojne izvanredne milosti poput dara kontemplacije, skrivene stigme, bilokacija, proricanje, čitanje u ljudskim srcima, mistične zaruke, mistična ženidba, pri čemu je dosegla vrhunac sjedinjenja s Bogom na zemlji. Apostol je Božjeg milosrđa. Isus je naduhnuo sv. Faustinu da svijetu približi i navijesti Božju ljubav, da izmoli Božje milosrđe za cijeli svijet, između ostaloga po novim oblicima štovanja Božjeg milosrđa preporučenim od Isusa: slika milosrdnog Isusa s potpisom: Isuse, uzdam se u Tebe, svetkovina Božjeg milosrđa na prvu nedjelju nakon Uskrsa, krunica Božjeg milosrđa, molitva u sat milosrđa (15 h) i širenje štovanja Božjeg milosrđa. Isus joj se ukazivao više puta o čemu je pisala u knjizi: „Dnevnik Faustine Kowalske”, koja je postala raširena širom svijeta: „Neka najveći grešnici polažu svoju nadu u Moje milosrđe. Oni imaju pravo prije svih drugih pouzdati se u bezdan Mojeg milosrđa.“ Boravila je u brojnim samostanima svoje Kongregacije, najviše je bila u Krakowu, Plocku i Vilniusu. Obavljala je i poslove kuharice, vrtlarice i vratarice. Bila je vedra, tiha i dobronamjerna. Umrla je u samostanu Krakow Lagiewniki, 5. listopada 1938. Papa Ivan Pavao II. proglasio je Faustinu, blaženom 18. travnja 1993., a svetom u Rimu 30. travnja 2000. riječima: „Krist te izabrao da cijelom svijetu naviještaš njegovo nedokučivo milosrđe.“

Zaštitnica je djece, siromašnih obitelji, kućnih pomoćnica, kuharica i kuhara, vrtlara, portira, djevojaka i mladića koji žele u samostan te poljskog grada Lodza. Spomendan joj je 5. listopada.

Unutarnje poveznice

Vanjske poveznice

Wikizvor ima izvorni tekst Dnevnik svete Faustyne Kowalske
Wikizvor ima izvorni tekst Devetnica i krunica na čast Božanskog milosrđa
Wikizvor ima izvorni tekst Zazivi Božanskomu milosrđu