Perivoj Zrinskih: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Ex13bot (razgovor | doprinosi)
m bot mijenja kategoriju
mNema sažetka uređivanja
Redak 12: Redak 12:
[[Kategorija:Parkovi u Hrvatskoj]]
[[Kategorija:Parkovi u Hrvatskoj]]
[[Kategorija:Međimurska županija]]
[[Kategorija:Međimurska županija]]
[[Kategorija:Čakovec]]


[[en:Zrinski Park]]
[[en:Zrinski Park]]

Inačica od 10. svibnja 2009. u 00:20

Ulaz u Stari grad Zrinskih koji se nalazi u perivoju

Perivoj Zrinskih nalazi se oko Starog grada Zrinskih u gradu Čakovcu (Međimurska županija). Smješten je u centru grada, nekoliko koraka od glavnog gradskog trga.


Čakovečki je park sastavni dio kompleksa čakovečke utvrde, koja se na tom mjestu, premda nadograđivana i obnavljana, nalazi još od 13. stoljeća. U perivoju se nalazi više spomenika, statua, memorijalnih objekata (spomen-ploča) i drugih umjetničkih kiparskih djela. Tu su, među ostalima, brončana statua hrvatskog bana Nikole Zrinskog Sigetskog, barokni kameni kip Svetog Jeronima (postavljen 1766. godine) i spomenik u obliku kamenog obeliska poginulim Međimurcima u Prvom svjetskom ratu.

Kip Nikole Zrinskog Sigetskog postavljen u perivoju 2008. godine

Na samom ulazu u perivoj, ujedno na rubu glavnog čakovečkog gradskog trga i kao njegov sastavni dio, smješten je monumentalni kameni spomenik banu i pjesniku Nikoli Zrinskom Čakovečkom, koji se sastoji od postolja s dubokim reljefom lika Nikole Zrinskog te zaobljenog stupa na čijem je vrhu orao raširenih krila što stoji na maču (kao simbolu Nikolinog viteštva i junaštva) i liri (kao simbolu banovog pjesništva).

Spomenik Nikoli Zrinskom Čakovečkom na ulazu u perivoj