Jogurt: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
TXiKiBoT (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: ml:തൈര്
JAnDbot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: hu:Joghurt
Redak 50: Redak 50:
[[gl:Iogur]]
[[gl:Iogur]]
[[he:יוגורט]]
[[he:יוגורט]]
[[hu:Joghurt]]
[[id:Yoghurt]]
[[id:Yoghurt]]
[[is:Jógúrt]]
[[is:Jógúrt]]

Inačica od 11. svibnja 2009. u 10:30

Jogurt

Jogurt je mliječni proizvod koji nastaje prirodnim procesom fermentacije mlijeka uz pomoć bakterija. Djelovanjem bakterija dolazi do fermentacije pri čemu mliječni šećer (laktoza) prelazi u mliječnu kiselinu. Ovaj proces iskorišten je za industrijsko dobijanje jogurta. Sojin jogurt sadrži sojino mlijeko, ali većina ljudi koristi jogurte koji sadrže kravlje mlijeko. Na 40°C dolazi do razmnožavanja bakterija. Prvi jogurt napravili su Turaci. Jogurt je postao popularan u Sjedinjenim Američkim Državama 50-ih i 60-ih godina 20. stoljeća kad se jogurt definirao kao zdrava hrana. Sadrži mnogo mliječnih bjelančevina (proteina), a ustvrđeno je da korisne bakterije iz jogurta stvaraju kiselinu kojom ubijaju neke druge vrste bakterija, koje su uzročnici bolesti, a smatra se i da jogurt kod žena smanjuje broj za mogućnost da dobiju još jednom gljivičnu infekciju, koju su imale ranije.[1]

Pod pojmom jogurt kao namirnica podrazumijeva se polutečni mliječni proizvod koji se dobija zagrijavanjem mlijeka i dodavanjem bakterija mliječne kiseline (lat. Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus). Na temperaturi 42-45°C za 2-4 sata dolazi do fermentacije i kiseljenja mlijeka. Nakon toga jogurt se hladi čime se usporava kiseljenje i produžava svoje trajanje. Jogurt sadrži oko 0,7% mliječne kiseline.

Neke vrste jogurta

  • Cacık/Tarator popularni je hladni jogurt koji nalikuje juhi, a najpopularniji je u Bugarskoj, Makedoniji i Turskoj. Napravljen je pomoću krastavca, oraha, salate, mirođije i drugih sastojaka u Bugarskoj, a u Turskoj je ovaj popularan jogurt napravljen bez oraha.
  • Jameed je jogurt kojem je potrebno sušenje, veoma popularan u Palestini i Jordanu.
  • Labneh je libanonski jogurt uz koji se često jede sendvič. Sadrži ulje, krastavce te bobice masline.
  • Dadiah, ili Dadih, jogurt je s zapadne Sumatre napravljen od mlijeka vodenog bivola.

Sastav

Sastav (u 100 g jogurta)
ugljikohidrati 4,7 grama
- šećer 4,7 grama
masti 3,3 grama
bjelančevine 3,5 grama
-kalcij 121 mg
Izvor: USDA Nutrient database

Izvori

Predložak:Reference

  1. Grupa autora, Ojačajte svoj imunosni sustav, 2006.