Razlika između inačica stranice »Wikipedija:Zdrav razum«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 1.283 bajta ,  prije 12 godina
bitna dopuna
(široko prihvaćena ideja, jedna od temelja Wikipedije)
 
(bitna dopuna)
{{Prečac|[[WP:ZR]]}}
{| class="messagebox"
| [[Slika:Feather 150 transparent.png|40px]]
| Ovaj esej '''nije''' [[Wikipedija:Pravila i smjernice|pravilo i smjernica]] za sebe, već služi kao prilog politici [[Wikipedija:Zanemari sva pravila]]. <small>(Potrebno izmjene u ovom eseju prethodno predložite na [[Razgovor Wikipedija:Zdrav razum|stranici za razgovor.]])</small><!-- privremeno kao tablica -->
|}
 
== Zdrav razum ==
Wikipedija ima mnogo pravila. Umjesto praćenja svakog pravila, prihvatljivo je služiti se '''[[zdrav razum|zdravim razumom]]''' tijekom uređivanja na Wikipediji. Veliko opterećenje pravilima može uzrokovati gubitak perspektive, time postoje trenuci kada je bolje [[Wikipedija:Zanemari sva pravila|zanemariti sva pravila]].
 
Wikipedija ima mnogodosta pravila i smjernica (10 pravila i 8 smjernica). Umjesto praćenja svakog pravila, prihvatljivo je služiti se '''[[zdrav razum|zdravim razumom]]''' tijekom uređivanja na Wikipediji. Veliko opterećenje pravilima može uzrokovati gubitak perspektive, time postoje trenuci kada je bolje [[Wikipedija:Zanemari sva pravila|zanemariti sva pravila]].
 
Iako doprinos možda krši pravilo ili postupak, on može i dalje biti dobar doprinos. Slično tome, samo zato što neki neproduktivni doprinos nije zabranjen nekim od pisanih pravila, ne znači da je ujedno i dobra zamisao kao doprinos. Time se može reći, da je '''duh''' pravila (tj. ideja rada i pravila) važniji od pisanog slova.
 
Prizivajući sePozivanje na načelo [[Wikipedija:Zanemari sva pravila|zanemarivanja svih pravila]] samomili zdravog razuma samo po sebi neće druge uvjeriti da ste u pravu, stoga je potrebno pružiti valjan razlog, kojim se ostatak zajednice može uvjeriti da su doprinosi napravljeni pod ovim načelom unaprijedili ili će unaprijediti Wikipediju.
 
== Ne postoji tako nešto poput zdravog razuma ==
 
Izraz '''zdrav razum''' se često rabi za opravdavanje vlastitih mišljenja i odluka. Važno je imati u vidu da suradnici Wikipedije posjeduju različita vjerska, politička, kulturalna i ostala iskustva i kako njihovi stavovi tako i percepcija svijeta bitno se razlikuje bez obzira pričali o znanosti ili svakodnevnoj kupovini kruha i mlijeka. Ukratko, riječi, pojmovi i ideje raznim suradnicima mogu značiti različite stvari. Ironično i paradoksalno, upravo pisana pravila i smjernice povezuju ljude svih kultura (tj. sve kulture poznaju ovaj ili onaj vid zakona i pravila).
 
Kad obrazlažete svoj stav, temeljite svoje obrazloženje na postojećim pravilima i smjernicama, ne samo na vlastitom zdravom razumu. Pozivanje drugih suradnika na zdrav razum može biti uvredljivo (jer pretpostavlja lošu namjeru). Ukoliko mislite da će doslovno i dosljedno poštivanje pravila naškoditi Wikipediji na bilo koji način, citirajte smjernicu ''zanemarite sva pravila'' i objasnite kako i zašto će takav čin poboljšati Wikipediju.
 
[[Kategorija:Wikipedijini eseji]]
 
<!-- interwiki -->
 
[[ar:ويكيبيديا:الحس السليم]]
[[en:Wikipedia:Use common sense]]
[[es:Wikipedia:Usa el sentido común]]
[[nl:Wikipedia:Gebruik gezond verstand]]
[[pl:Wikipedia:Zdrowy rozsądek]]
[[si:Wikipedia:Use common sense]]
[[simple:Wikipedia:Use common sense]]
[[fi:Wikipedia:Käytä maalaisjärkeä]]

Navigacijski izbornik