Wikipedija:Molimo budite dobri prema novim suradnicima: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
E.coli (razgovor | doprinosi)
mNema sažetka uređivanja
m Wikipedija:Ne grizite novopridošlice premješteno na Wikipedija:Molimo budite dobri prema novim suradnicima: bolji naziv
(Nema razlike inačica)

Inačica od 10. lipnja 2009. u 02:25

Pravila i smjernice
Pet stupova Wikipedije · Zanemarite sva pravila · Budite odvažni!
Univerzalni kodeks ponašanja
sva pravila i smjernice


Wikipedija se ne usavršava samo kroz marljivi rad posvećenijih suradnika, već i kroz česte doprinose neprijavljenih i znatiželjnih novopridošlica. Svi smo mi u jednom dijelu boravka na Wikipediji bili novopridošlice, čak i oni koji su bili dovoljno oprezni i sretni da izbjegnu česte greške, a mnogi sami sebe smatraju novopridošlicama čak i nakon višemjesečnog (ili višegodišnjeg) uređivanja Wikipedije.

Novi doprinositelji prospektivni su "suradnici" i radi toga naš najviše cijenjen izvor. Prema novopridošlicama se moramo odnositi s ljubaznošću i strpljenjem –– ništa ne plaši nove potencijalno vrijedne pridošlice brže od agresivnosti, suparništva i elitizma. Dok brojne novopridošlice vrlo brzo pronađu svoje mjesto u Wikipedijinoj zajednici, ostalima je potrebna pomoć da upoznaju i shvate jedinstveni način kojim Wikipedijina zajednica "diše".

»Za svaki čin postoji jednaka i suprotstavljena kritika«

Molimo NE grizite novopridošlice

  • Shvatite da su nam novopridošlice vrijedne i dobrodošle, kao i nužne. Osnaživanjem novopridošlica, upotpunjujemo i usavršavamo raznolikost znanja, mišljenja i ideala na Wikipediji, obogaćujemo njegovu vrijednost i održavamo njegovu neutralnost i cjelovitost kao izvor.
  • Zapamtite, naš je moto –– kao i pozivnica novopridošlicama –– budite odvažni. Imamo skup pravila, standarda i tradicija, no oni ne moraju biti primjenjeni na način da ometaju novopridošlice koji primaju pozivnicu u potpunosti. U potpunosti je moguće da novopridošlica na ovu stranicu sa sobom donese bogatstvo iskustva s ostalih mjesta, zajedno s brojnim idejama i kreativnom energijom koje, bez obzira na trenutačna pravila i standarde, mogu nadalje usavršiti našu zajednicu, kao i samu Wikipediju. Isto tako, moguće je da je trenutačnim pravilima Wikipedije potrebno proširivanje i ispravljanje; nešto što novopridošlica u početku čini naizgled "pogrešno" zapravo može poboljšati Wikipediju. Promatrajte neko vrijeme, a zatim, ako je potrebno, upitajte novopridošlicu što pokušava postići prije dolaska do zaključka čini li nešto "pogrešno" ili "substandardno".
  • Ako shvatite, ili iskreno vjerujete da je novopridošlica načinio pogrešku, poput zaboravljanja pisanja naziva književnih djela ili imena brodova u kurzivu, ili postavljanja potpuno krive i nepotrebne poveznice, pokušajte sami ispraviti pogrešku. Ne napadajte novopridošlicu jer, zapamtite, ovo je mjesto gdje bilo tko može uređivati gotovo bilo koji članak te je, u veoma stvarnom smislu, odgovornost svake osobe da uređuje, a ne da kritizira, zamjera ili nadgleda ostale.
  • Zapamtite kako novopridošlice često ne shvaćaju kako se stare izmjene nekog članka spremaju. Pa će često, nakon što se njihovo uređivanje obriše ili poništi, paničariti, započeti uređivački rat ili napustiti Wikipediju zbog pogrešne pretpostavke kako je njihov višesatni trud izbrisan. Ljubazno objasnite novopridošlicama kako njihova uređivanja nikada nisu izgubljenja i kako ih se uvijek može izvući iz starih izmjena nekog članka. Poučite ih kako mogu raspravljati o tome na stranicama za razgovor samog članka i, ako ništa drugo ne uspije, kako se mogu vratit nekoliko mjeseci kasnije kako bi razgovarali s novim skupom uređivača istog članka.
  • Ako osjećate da zbilja morate nešto reći novopridošlici o njegovoj pogrešci, učinite to na konstruktivan način. Započnite pozdravom i predstavljanjem na stranici za razgovor novopridošlice kako bi se osjećali dobrodošlima, i predstavite svoje ispravke na smiren način s uređivačkog gledišta, po mogućnosti ističući neke od stvari koje su učinili, a da su se vama svidjele. Ako to ne možete reći, onda je bolje da ne govorite ništa.
  • Ostale novopridošlice nekada će oklijevati pri uređivanju, pogotovo onih većih, poput nepristranog gledišta ili premještanja, zbog straha da bi mogli naštetiti Wikipediji (ili vrijeđanja drugih Wikipedista). Poučite ih da budu odvažni, i ne dajte da vas njihova "sramežljivost" smeta.
  • Iako je ljubazno preporučiti novom suradniku, koji je načinio pogrešku, važnije smjernice i pravila Wikipedije, nerazumno je i u potpunosti neprijateljski preporučiti mu da prestanu sudjelovati u glasovanjiima, raspravama itd. "dok ne steknu više iskustva". Ovo istovremeno obeshrabruje nove uređivače i može lišiti Wikipediju mnogo potrebnih uvida.
  • Pri davanju savjeta novopridošlicama, dajte mu do znanja da je dobrodošao i neka se tako osjeća, a ne dati im da znanja da im je potrebno vaše dopuštenje za ulazak u članstvo ekskluzivnog kluba. Bilo koja nova oblast koncentrirane, svrsishodne ljudske aktivnosti posjeduje vlastita posebna suženja i strukture, za čije je učenje potrebno neko vrijeme, i koje imaju koristi od povremenog preispitivanja i ispravaka.
  • Ne nazivajte novopridošlice omalovažavajućim imenima poput čarapka. Ako se mnogo novopridošlih suradnika pojave na istoj strani glasa, učinite ih dobrodošlima objašnjavajući im pritom kako bi se njihovi glasovi možda neće uzeti u obzir. Svako neprimjereno prozivanje istih suradnika u potpunosti je nepotrebno.
  • Ponekad suradnici zaborave upotrijebiti četiri tilde nakon ostavljanja komentara na suradničkim stranicama ili u Kafiću. Podsjetite ih (na ljubazan način, naravno) da se nakon svojih komentara potpišu, a u međuvremenu kod ne potpisanog komentara postavite predložak {{nepotpisan}}.
  • Pretpostavite dobru namjeru kod novopridošlica. Vrlo je vjerojatno kako oni samo žele pomoći u rastu Wikipedije. Dajte im šansu!
  • Ponašanje koje iskusnijim Wikipedistima djeluje zlobno vjerojatno je radi ignoriranja naših očekivanja i pravila. Čak i ako ste 100% sigurni kako je netko bezvrijedan, nevaljao, internetski trol, vandal, ili nešto gore, ponašajte se kao da nisu. Ako ste smireni, zainteresirani i uljudni, vaše je dostojanstvo prošireno, a istovremeno unaprijeđujete naš projekt.
  • Upamtite kako ste jednom i vi sami bili novopridošlica. Odnosite se prema ostalima (ako je moguće, i bolje od toga) onako kako biste i sami željeli da se prema vama ostali odnose da ste tek stigli na Wikipediju.

Kako izbjeći "griženje" novih suradnika

U općim uvjetima, pojedinac može izbjeći optužbu da "grize" novopridošlice sljedećim akcijama:

  1. Izbjegavanjem snažnih riječi u komentarima (poput grozno, glupo, zaglupljujuće, loše itd. kao i uskličnike).
  2. Ispravljanjem pojedinčeva pristupa i izražavanja.
  3. Težnji da odgovori na odmjeren način.
  4. Ljubaznim prihvaćanjem radnji druge osobe u danoj situaciji ili kontekstu.
  5. Potvrđivanjem različitih principa uz volju da se postigne konsenzus.
  6. Otvaranjem sebe prema preuzimanju odgovornosti za rješavanja sukoba.
  7. Uzvraćanjem gdje je potrebno.
  8. Aktivnim slušanjem.

Pokušajte koristiti uobičajene poruke dobrodošlice/upozorenja, koje su srdačne i istovremeno ispravljaju.

Svjesno odaberite čvrsto tlo. Težite tomu da budete odgovoran Wikipedist. Poticanjem dobre volje, pojedinac neće provocirati ili se neće dati lako isprovocirati, i dozvoliti će novim suradnicima Wikipedije da posvete svoje slobodno vrijeme i izvore gradnji enciklopedije koju svatko može poboljšati.

Česte greške novopridošlica

Jedna od češćih greški novopridošlica jest pisanja članka o njima samima ili o glazbenom sastavu u kojem se nalaze. Jedan od nježnijih načina da se to riješi jest obilježavanje članka odgovarajućim predloškom, uz objašnjenje na stranici za razgovor.

Ignorantia juris non excusat

Princip "Ignorantia juris non excusat" ("Neznanje zakona ne opravdava") nespojiva je s pravilima pretpostavljanja dobre namjere i negriženja novopridošlica. Ako tužite i osuđujete ljude kako ne znaju naša pravila i smjernice, vi zapravo kršite naša pravila i smjernice!

Radi toga pokušajte se voditi navedenim načelima kako biste lišili novopridošlice njihova neznanja. Imajte na umu kako ovo nije način na koji mnoge ostale stvari funkcioniraju, te čak i iskusniji uređivači s vremena na vrijeme ne uspiju pratiti naša pravila i smjernice.

Smisao negriženja novopridošlica jest privući uređivače na Wikipediju, a ne otjerati ih maltretirajući ih, iako su to možda zaslužili.

Što učiniti ako se osjećate "ugriženim"

Ako vas je netko "ugrizao", ili se osjećate "ugriženim", postoji više stvari koje morate imati na umu:

  1. Aktivno odaberite naučiti nešto iz čitavog incidenta.
  2. Razmotrite neke od alternativa koje je osoba koja vas je "ugrizla" mogla koristiti kako bi dosegla željeni odgovor, i ako se susretnete sličnu situaciju u budućnosti, ponašajte se na prethodno spomenut način ako situacija opravdava.
  3. Dopustite si da se osjećate ohrabrenima jer je netko imao vremena priznavanjem vaših radnji.
  4. Uzmite u obzir kako je negativno "griženje" prijelazno – pojedinac možda neće osjetiti potrebu da uspostavi mir zbog nekonstruktivnog komentara. Izdvojite mudrost koja je možda nenamjerno prikrivena, i odaberite ju kao vrijedno iskustvo.