Razlika između inačica stranice »Wikipedija:Molimo budite dobri prema novim suradnicima«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
lektura
m (Wikipedija:Ne grizite novopridošlice premješteno na Wikipedija:Molimo budite dobri prema novim suradnicima: bolji naziv)
(lektura)
{{Smjernice}}
{{PravilaSmjernice Wikipedije}}
 
Wikipedija se ne usavršava samo kroz marljivi rad posvećenijih suradnika, već i kroz česte doprinose neprijavljenih i znatiželjnih novopridošlica. Svi smo mi u jednom dijelu boravka na Wikipediji bili novopridošlice, čak i oni koji su bili dovoljno oprezni i sretni da [[Wikipedija:Izbjegavanje čestih grešaka|izbjegnu česte greške]], a mnogi sami sebe smatraju novopridošlicama čak i nakon višemjesečnog (ili višegodišnjeg) uređivanja Wikipedije.
 
Novi doprinositelji prospektivni su "suradnici" i radi toga naš najviše cijenjen izvor. Prema novopridošlicama se moramo odnositi s ljubaznošću i strpljenjem –– '''ništa ne plaši nove potencijalno vrijedne pridošlice brže od agresivnosti, suparništva i elitizma'''. Dok brojne novopridošlice vrlo brzo pronađu svoje mjesto u Wikipedijinoj zajednici, ostalima je potrebna pomoć da upoznaju i shvate jedinstveni način kojim Wikipedijina zajednica "diše".
* Zapamtite, naš je moto –– kao i pozivnica novopridošlicama –– '''[[Wikipedija:Budite odvažni|budite odvažni]]'''. Imamo skup pravila, standarda i tradicija, no oni ne moraju biti primjenjeni na način da ometaju novopridošlice koji primaju pozivnicu u potpunosti. U potpunosti je moguće da novopridošlica na ovu stranicu sa sobom donese bogatstvo iskustva s ostalih mjesta, zajedno s brojnim idejama i kreativnom energijom koje, bez obzira na trenutačna pravila i standarde, mogu nadalje usavršiti našu zajednicu, kao i samu Wikipediju. Isto tako, moguće je da je trenutačnim pravilima Wikipedije potrebno proširivanje i ispravljanje; nešto što novopridošlica u početku čini naizgled "pogrešno" zapravo može poboljšati Wikipediju. Promatrajte neko vrijeme, a zatim, ako je potrebno, upitajte novopridošlicu što pokušava postići prije dolaska do zaključka čini li nešto "pogrešno" ili "substandardno".
* Ako shvatite, ili iskreno vjerujete da je novopridošlica načinio pogrešku, poput zaboravljanja pisanja naziva književnih djela ili imena brodova u kurzivu, ili postavljanja potpuno krive i nepotrebne poveznice, pokušajte sami ispraviti pogrešku. Ne napadajte novopridošlicu jer, zapamtite, ovo je mjesto gdje bilo tko može uređivati gotovo bilo koji članak te je, u veoma stvarnom smislu, odgovornost svake osobe da uređuje, a ne da kritizira, zamjera ili nadgleda ostale.
* Zapamtite kako novopridošlice često ne shvaćaju kako se stare izmjene nekog članka spremaju. Pa će često, nakon što se njihovo uređivanje obriše ili poništi, paničariti, započeti [[Wikipedija.Uređivački rat|uređivački rat]] ili napustiti Wikipediju zbog pogrešne pretpostavke kako je njihov višesatni trud izbrisan. Ljubazno objasnite novopridošlicama kako njihova uređivanja nikada nisu izgubljenja i kako ih se uvijek može izvući iz starih izmjena nekog članka. Poučite ih kako mogu raspravljati o tome na stranicama za razgovor samog članka i, ako ništa drugo ne uspije, kako se mogu vratit nekoliko mjeseci kasnije kako bi razgovarali s novim skupom uređivača istog članka.
* Ako osjećate da zbilja morate nešto reći novopridošlici o njegovoj pogrešci, učinite to na konstruktivan način. Započnite pozdravom i predstavljanjem na stranici za razgovor novopridošlice kako bi se osjećali dobrodošlima, i predstavite svoje ispravke na smiren način s uređivačkog gledišta, po mogućnosti ističući neke od stvari koje su učinili, a da su se vama '''svidjele'''. Ako to ne možete reći, onda je bolje da ne govorite ništa.
* Ostale novopridošlice nekada će oklijevati pri uređivanju, pogotovo onih većih, poput [[WP:NPOV|nepristranog gledišta]] ili premještanja, zbog straha da bi mogli naštetiti Wikipediji (ili vrijeđanja drugih Wikipedista). Poučite ih da [[Wikipedija:Budite odvažni|budu odvažni]], i ne dajte da vas njihova "sramežljivost" smeta.
 
# Izbjegavanjem snažnih riječi u komentarima (poput grozno, glupo, zaglupljujuće, loše itd. kao i uskličnike). <br>
# [[WP:CIVIL|Ispravljanjem pojedinčeva pristupa i izražavanja]]. <br>
# Težnji da odgovori na odmjeren način. <br>
# [[Wikipedija:Pretpostavite dobru namjeru|Ljubaznim prihvaćanjem radnji druge osobe u danoj situaciji ili kontekstu]]. <br>
Radi toga pokušajte se voditi navedenim načelima kako biste lišili novopridošlice njihova neznanja. Imajte na umu kako ovo nije način na koji mnoge ostale stvari funkcioniraju, te čak i iskusniji uređivači s vremena na vrijeme ne uspiju pratiti naša pravila i smjernice.
 
Smisao negriženja novopridošlicanovih suradnika jest privući uređivačesuradnike na Wikipediju, a ne otjerati ih maltretirajući ih, iako su to možda zaslužili.
 
== Što učiniti ako se osjećate "ugriženim" ==
# Uzmite u obzir kako je negativno "griženje" ''prijelazno'' – pojedinac možda neće osjetiti potrebu da uspostavi mir zbog nekonstruktivnog komentara. Izdvojite mudrost koja je možda nenamjerno prikrivena, i odaberite ju kao vrijedno iskustvo.
 
<!-- interwiki -->
[[Kategorija:Pravila Wikipedije|Ne grizite novopridošlice]]
 
[[ar:ويكيبيديا:من فضلك لا تعذب القادمين الجدد]]

Navigacijski izbornik