Wikipedija:Zdrav razum: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
bitna dopuna
:-)
Redak 6: Redak 6:
== Zdrav razum ==
== Zdrav razum ==


Wikipedija ima dosta pravila i smjernica (10 pravila i 8 smjernica). Umjesto praćenja svakog pravila, prihvatljivo je služiti se zdravim razumom tijekom uređivanja na Wikipediji. Veliko opterećenje pravilima može uzrokovati gubitak perspektive, time postoje trenuci kada je bolje [[Wikipedija:Zanemari sva pravila|zanemariti sva pravila]].
Wikipedija ima dosta pravila i smjernica (10 pravila i 9 smjernica). Umjesto praćenja svakog pravila, prihvatljivo je služiti se zdravim razumom tijekom uređivanja na Wikipediji. Veliko opterećenje pravilima može uzrokovati gubitak perspektive, time postoje trenuci kada je bolje [[Wikipedija:Zanemari sva pravila|zanemariti sva pravila]].


Iako doprinos možda krši pravilo ili postupak, on može i dalje biti dobar doprinos. Slično tome, samo zato što neki neproduktivni doprinos nije zabranjen nekim od pisanih pravila, ne znači da je ujedno i dobra zamisao kao doprinos. Time se može reći, da je '''duh''' pravila (tj. ideja rada i pravila) važniji od pisanog slova.
Iako doprinos možda krši pravilo ili postupak, on može i dalje biti dobar doprinos. Slično tome, samo zato što neki neproduktivni doprinos nije zabranjen nekim od pisanih pravila, ne znači da je ujedno i dobra zamisao kao doprinos. Time se može reći, da je '''duh''' pravila (tj. ideja rada i pravila) važniji od pisanog slova.

Inačica od 10. lipnja 2009. u 02:41

Ovaj esej nije pravilo i smjernica za sebe, već služi kao prilog politici Wikipedija:Zanemari sva pravila.

Zdrav razum

Wikipedija ima dosta pravila i smjernica (10 pravila i 9 smjernica). Umjesto praćenja svakog pravila, prihvatljivo je služiti se zdravim razumom tijekom uređivanja na Wikipediji. Veliko opterećenje pravilima može uzrokovati gubitak perspektive, time postoje trenuci kada je bolje zanemariti sva pravila.

Iako doprinos možda krši pravilo ili postupak, on može i dalje biti dobar doprinos. Slično tome, samo zato što neki neproduktivni doprinos nije zabranjen nekim od pisanih pravila, ne znači da je ujedno i dobra zamisao kao doprinos. Time se može reći, da je duh pravila (tj. ideja rada i pravila) važniji od pisanog slova.

Pozivanje na načelo zanemarivanja svih pravila ili zdravog razuma samo po sebi neće druge uvjeriti da ste u pravu, stoga je potrebno pružiti valjan razlog, kojim se ostatak zajednice može uvjeriti da su doprinosi napravljeni pod ovim načelom unaprijedili ili će unaprijediti Wikipediju.

Ne postoji tako nešto poput zdravog razuma

Izraz zdrav razum se često rabi za opravdavanje vlastitih mišljenja i odluka. Važno je imati u vidu da suradnici Wikipedije posjeduju različita vjerska, politička, kulturalna i ostala iskustva i kako njihovi stavovi tako i percepcija svijeta bitno se razlikuje bez obzira pričali o znanosti ili svakodnevnoj kupovini kruha i mlijeka. Ukratko, riječi, pojmovi i ideje raznim suradnicima mogu značiti različite stvari. Ironično i paradoksalno, upravo pisana pravila i smjernice povezuju ljude svih kultura (tj. sve kulture poznaju ovaj ili onaj vid zakona i pravila).

Kad obrazlažete svoj stav, temeljite svoje obrazloženje na postojećim pravilima i smjernicama, ne samo na vlastitom zdravom razumu. Pozivanje drugih suradnika na zdrav razum može biti uvredljivo (jer pretpostavlja lošu namjeru). Ukoliko mislite da će doslovno i dosljedno poštivanje pravila naškoditi Wikipediji na bilo koji način, citirajte smjernicu zanemarite sva pravila i objasnite kako i zašto će takav čin poboljšati Wikipediju.