PH: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
SieBot (razgovor | doprinosi)
m robot Mijenja: vi:PH
m robot Mijenja: la:Potentia Hydrogenii
Redak 56: Redak 56:
[[ko:수소 이온 농도]]
[[ko:수소 이온 농도]]
[[ku:Nirxa pH]]
[[ku:Nirxa pH]]
[[la:Pondus Hydrogenii]]
[[la:Potentia Hydrogenii]]
[[lt:PH]]
[[lt:PH]]
[[lv:PH]]
[[lv:PH]]

Inačica od 18. lipnja 2009. u 15:31

pH vrijednost

Vizualna reprezentacija na pH skali

Po okusu tvari znamo da one mogu biti kisele (kao limun) ili lužnate (poput sapuna). Ako je pH vrijednost neke tvari manja od 7 tada smatramo tu tvar kiselom, a ako je veća od 7 tada je ona lužnata. pH vode je točno 7 i ona se smatra neutralnom. No kako definiramo pH vrijednost?

pH ljestvica

pH vrijednost je određena koncentracijom vodikovih iona u nekoj otopini. Ta koncentracija je mala, pa je zato uveden pojam pH kao vrijednost koja pokazuje kiselost ili lužnatost neke tvari. Izraz kojim je definiram ph jest:

  • antilogaritam


  • antilogaritam


  • pH+pOH = 14

Ako ima više vodikovih od hidroksidnih iona tada je tvar kisela, a ako je obrnuto tada je lužnata. Primjetite da je pH vrijednost logaritamska ljestvica, što znači da se za dvije tvari od kojih jedna ima pH 4, a druga pH 6 koncentracija H+ iona ne razlikuje 2 nego 100 puta. pH vode pri 25° C jest 7. pH se može odrediti na više načina. Najpogodniji je univerzalni indikatorski papir, a za precizno određivanje se koriste pH metri.

pH krvi predstavlja konstantnu vrijednost. Krv je tekućina u kojoj je stalna koncentracija vodikovih iona od kojih zavisi kiselost, baznost i neutralnost reakcije krvi. pH se kreće od 7,3-7,5. Venska krv je nešto kiselija od arterijske. Za krv se obično uzima vrijednost od 7.4 što je blago lužnato.