Razlika između inačica stranice »Grafičko korisničko sučelje«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
ispr.
m (robot Dodaje: is:Myndrænt viðmót)
(ispr.)
== Vrste grafičkih sučelja ==
 
Grafička sučelja koja se ne temelje na PUI-u se najčešće susreću u [[Računalna igra|računalnim igrama]] kao i u naprednim sučeljima temeljenim na [[virtualna stvarnost|virtualnoj stvarnosti]]. Danas se istražuje novo sučelje nazvano [[Zooming User Interface]] ili ZUI koji kombinira [[3D računarska grafika|3-dimenzionalnotrodimenzionalno]] kretanjakretanje sa [[2D računarska grafika|2D]] slikom.
 
Neka grafička sučelja su napravljena isključivo za jednu namjenu, to je bio primjer sa [[Atari ST]] računalom u [[1986]]. godini kad je predstavljeno grafičko sučelje s [[Touchscreen|ekranom osjetljivim na dodir]]. Danas se grafičko sučelje ne koristi samo u računalima, danas ga koriste i razni govorni aparati, informacijski kiosci kao i monitori u industrijskim postrojenjima koji pokreću operativne sisteme u realnom vremenu (RTOS). Neki najnoviji [[mobitel]]i također imaju grafička sučelja s ekranima osjetljivim na dodir.
== GUI protiv CLI ==
 
Grafičko sučelje je predstavljeno kao odgovor na tekstualno (CLI) sučelje koje je računalom upravljalo isključivo preko teksta i komandne linije. CLI je bio manje upotrebljiv nego GUI te je bio mnogo kompliciraniji za naučiti jer je koristio tekstualne naredbe (kao u [[DOS]] operativnom sistemusustavu). Neki današnji operativni sistemisustavi sadrže oba sučelja, iako se grafičko više koristi.
 
== Vanjske poveznice ==

Navigacijski izbornik