Razlika između inačica stranice »Barokomora«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 5.642 bajta ,  prije 12 godina
vikiveze unos i obrada teksta
(započet novi članak Barokomora)
 
(vikiveze unos i obrada teksta)
Barokomora je složeni medicinski uređaj koji osigurava ljudima boravak u sredini povišenog ili sniženog [[Pritisak|pritiska]] u odnosu na [[atmosfera|normalni atmosferski pritisak]] od 1 [[bar]]-a. Njihovom primenom se ostvaruje niz fizioloških promena u organizmu, koje izaziva povećana ili snižena vrednost parcijalnog pritiska [[kisik|kiseonika]] u [[Disanje|udahnutom vazduhu]].
Barokomore se koriste u institutima, specijalnim zavodima, bolnicama i specijalizovanim lekarskim ordinacijama u skoro svim razvijenim zemljama sveta za medicinska istraživanja, selekciju i trenažu ljudstva za specijalne dužnosti ([[pilot|piloti]], [[kosmonauti]], [[Padobranstvo|padobranci]], [[Ronjenje|ronioci]], [[Keson|kesonski radnici]]) i lečenje bolesnika. Danas u svetu postoji preko 20.000 barokomora različite namene.
 
== Vrste barokomora ==
===Hipobarična komora===
Hipobarična barokomora je uređaj koji osigurava ljudima boravak u sredini sniženog pritiska u odnosu na normalni atmosferski pritisak od 1 bar-a. Kako je to fiziološki jednako boravku u sredini razređenog vazduha, hipobarična barokomora je zapravo „simulator letenja“, jer sa „porastom visine“ u njoj se uz pomoć snažnih vakuum pumpi snižava barometarski pritisak koji ima za posledicu razređenje vazduha i pad parcijalnog pritiska kiseonika u udahnutom vazduhu.
(provera ispravnosti opreme i fiziološka trenaža pilota) U višemesnim hipo i hiperbaričnim komorama kiseonik se udiše preko kiseoničke maskeHipobarična komora [1] je uređaj koji osigurava ljudima boravak u sredini sniženog pritiska u odnosu na normalni atmosferski pritisak od 1 bar-a. Kako je to fiziološki jednako boravku u sredini razređenog vazduha, hipobarična barokomora je zapravo „simulator letenja“, jer sa „porastom visine“ u njoj se uz pomoć snažnih vakuum pumpi snižava barometarski pritisak koji ima za posledicu razređenje vazduha i pad parcijalnog pritiska kiseonika u udahnutom vazduhu.
 
Namena hipobaričnih komora:
 
naučnoistraživački rad u oblasti avio fiziologije, vazduhoplovne i kosmičke medicine,
selekcija (izbor) pilota, kosmonauta, padobraanaca, vojnika i planinara,
trenaža pilota, kosmonauta , padobranaca i planinara za boravak na visini,
provera ispravnosti visinske opreme i uređaja u vazduhoplovstvu i kosmičkim istraživanjima,
lečenje bolesnika primenom sniženog parcijalnog pritiska kisonika.
 
===Hiperbarična komora===
Hiperbarična komora je uređaj koji osigurava ljudima boravak u sredini povišenog pritiska u odnosu na normalni atmosferski pritisak od 1 bar-a. Sa „porastom dubine“ uz pomoć kompresora vazduha i 100% kiseonika iz kiseoničkih boca pod pritiskom, u njoj raste barometarski pritisak, a to je fiziološki jednako ronjenju ispod površine mora. Hiperbarična barokomora je zapravo „simulator ronjenja“, samo što umesto vode njenu unutrašnjost ispunjava gas (100% kiseonik).
 
Namena hiprebaričnih komora:
 
naučnoistraživački rad u oblasti pomorske medicine,
selekcija (izbor) ronilaca i kesonskih radnika,
trenaža ronilaca i kesonskih radnika za boravak ispod površine vode,
provera ispravnosti ronilačke opreme i uređaja,
lečenje ronilaca i kesonskih radnika od posledica dekompresivne bolesti,
lečenje bolesnika primenom hiperbarične oksigenacije (HBO).
 
 
 
Podela hiperbaričnih komora Osnovna podela hiperbaričnih komora zasnovana je na broju osoba koje se mogu podvrgnuti lečenju u njima, ali i na čitavom nizu razlika između pojedinih komora zasnovanom na tehničkim principima, ali i na specifičnostima vezanim za režim rada i ponašanja bolesnika koji se leče u njima.
 
Jednomesna hiperbarična komora BLKS 301M Višemesna barokomora
 
 
Jednomesne hiperbarične komore: namenjene su za lečenje jedne osobe u ležećem, poluležećem ili sedećem položaju. Sastoje se od tela komore u kojoj se bolesnik izlaže HBO i prateće opreme (kiseoničke instalacije, komandnog pulta, monitoringa za praćenje vitalnih parametara bolesnika i fizičkih parametara u komori i barosali). Unutrašnju sredinu komore čini 100% kiseonik pod povišenim pritiskom u kome se bolesnik „kupa“ i istovremeno ga udiše. U toku lečenja u ovim komorama lekar je izvan komore a sa bolesnikom kontaktira vizuelno i preko interfona. Za razliku od višemesnih komora ovde je lekar posvećen i vodi brigu samo o jednom bolesniku a pritisak kiseonika i drugi parametri podešavaju se samo njemu.
 
 
 
Višemesne hiperbarične komore :namenjene su za lečenje dve ili više osoba u ležećem, poluležećem ili sedećem položaju. Sastoje se iz jedanog dva ili tri odeljka koji služe za HBOT, ulazak osoblja, hitne intervencije i dostavljanje lekova i drugog materijala u toku terapije. Unutrašnju sredinu ovih komora ispunjava vazduh pod pritiskom, dok pacijent preko maske za lice, oronazalnog tubusa ili specijalnog skafandera udiše 100% kiseonik na povišenom pritisku.U toku lečenja u ovim komorama obavezno je prisutvo lekara ili medicinskog tehničara (u svojstvu pratioca).[2]
 
 
 
Hibridne hiperbarične komore : su jednomesne komore u kojima bolesnici dišu kiseonik na masku a sredinu čini vazduh pod pritiskom.
Stanica na tečni kiseonik za snabdevanje barokomora 100% kiseonikom
 
 
Lake prenosne hiperbarične komore [3]: su jednomesne ili višemesne komore i koriste za lečenje u kućnim uslovim a proizvedene su od lakih materijala (uglavnom gume i plastike) te se obično nazivaju „laka komora“, i rade na nižem pritisku od pritiska na kome rade komore od čvrstog materijala. Ova komora koja je komercijalno dostupna u SAD radi na pritisku do maksimalno 4 PSI (1.27 ATA 8.92 FSU) a napaja se gasom iz koncentratora kisonika (obično 95% kiseonik) ili 100% kiseonik kao gas za disanje i lečenje, iz prenosnih boca pod pritiskom. Ukupna koncentracija kiseonika u ovim komorama ne sme premašiti 25%, jer veća koncentracija može povećati rizik od požara.
 
 
 
 
=== Hipo i hiperbarična komora===
Hipo i hiperbarična komora [4] objedinjava u jednom uređaju radne karakteristike hipo i hiperbaričnih komora [5] i osigurava ljudima boravak u sredini 100% kiseonika na povišenom pritisku (od + 0–3 bar-a), ili u sredini snižene koncentracije kiseonika od 10–21% i sniženog pritiska (do – 0,5 bar-a), prema potrebi. Ovaj vid komora uglavnom se koristi za lečenje raznih bolesti.
 
 
== Vidi još ==
 
== Reference ==
 
[[en:Decompression chamber]]
[[sr:Barokomora]]
646

uređivanja

Navigacijski izbornik