Razlika između inačica stranice »Barokomora«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 37 bajtova ,  prije 12 godina
→‎Vrste barokomora: jezičke korekcije
(→‎Hiperbarična komora: prevod na hr.i tehnička korekcija teksta)
(→‎Vrste barokomora: jezičke korekcije)
Hipobarična barokomora je uređaj koji osigurava ljudima boravak u sredini sniženog tlaka u odnosu na normalni atmosferske tlak od 1 bar-a. Kako je to fiziološki jednako boravku u sredini razređenog zraka, hipobarična barokomora je zapravo "simulator letenja", jer s porastom visine "u njoj se uz pomoć snažnih vakuum pumpi snižava barometarski pritisak koji ima za posljedicu razređenje zraka i pad parcijalnog tlaka kisika u udahnuti zraku.
 
'''''Namena hipobaričnih komorabarokomora''''':
* naučnoistraživački rad u oblasti zrakoplovne fiziologije, zrakoplovne i kozmička medicine,
* selekcija (izbor) pilota, kosmonauta, padobraanaca, vojnika i planinara,
* liječenje bolesnika primjenom sniženog parcijalnog pritiska kisika.
 
===Hiperbarična komorabarokomora===
Hiperbarična komora je uređaj koji osigurava ljudima boravak u sredini povišenog tlaka u odnosu na normalni atmosferske tlak od 1 bar-a. Sa "porastom dubine" uz pomoć kompresora zraka i 100% kisika iz kiseoničkih boca pod pritiskom, u njoj raste barometarski pritisak, a to je fiziološki jednako ronjenju ispod površine mora. Hiperbarična barokomora je zapravo "simulator ronjenja", samo što umjesto vode njenu unutrašnjost ispunjava plin (100% kisik).
 
'''''Namena hiprebaričnih komorabarokomora''''';
*naučnoistraživački rad u oblasti pomorske medicine,
*selekcija (izbor) ronilac i kesonskih radnika,
 
 
'''''Podjela hiperbaričnih komorabarokomora''''';
Osnovna podjela hiperbaričnih komora zasnovana je na broju osoba koje se mogu podvrgnuti liječenju u njima, ali i na čitavom nizu razlika između pojedinih komora zasnovanom na tehničkim principima, ali i na specifičnostima vezanim za režim rada i ponašanja bolesnika koji se liječe u njima;
 
**''Jednomesne hiperbarične komorebarokomore'': namijenjene su za liječenje jedne osobe u ležećem, poluležećem ili sjedećem položaju. Sastoje se od tijela komore u kojoj se bolesnik izlaže HBO i prateće opreme (kiseoničke instalacije, komandnog pulta, monitoringa za praćenje vitalnih parametara bolesnika i fizičkih parametara u komori i barosali). Unutrašnju sredinu komore čini 100% kisik pod povišenim pritiskom u kojem se bolesnik "kupa" i istodobno ga udiše. Tijekom liječenja u ovim komorama liječnik je izvan komore a sa bolesnika kontaktira vizualno i preko interfon. Za razliku od višemesnih komora ovdje je liječnik posvećen i vodi brigu samo o jednom bolesnika a tlak kisika i drugi parametri podešavaju se samo njemu.
 
**''Višemesne hiperbarične komorebarokomore'': namijenjene su za liječenje dvije ili više osoba u ležećem, poluležećem ili sjedećem položaju. Sastoje se iz jedanog dva ili tri odjeljka koji služe za HBOT, ulazak osoblja, hitne intervencije i dostavljanje lijekova i drugog materijala u toku terapije. Unutrašnju sredinu ovih komora ispunjava zrak pod pritiskom, dok pacijent preko maske za lice, oronazalnog tubusa ili specijalnog skafandera udiše 100% kisik na povišenom pritisku.U tijekom liječenja u ovim komorama obavezno je prisutvo liječnika ili medicinskog tehničara (u svojstvu pratioca).
 
**''Hibridni hiperbarične komorebarokomore'': su jednomesne komore u kojima bolesnici dišu kisik na masku a sredinu čini zrak pod pritiskom.
**''Lake prijenosne hiperbarične komore'' [3]: su jednomesne ili višemesne komore i koriste za liječenje u kućnim uvjeti a proizvedene su od lakih materijala (uglavnom gume i plastike) te se obično nazivaju "laka komora", i rade na nižem pritisku od pritiska na kome rade komore od čvrstog materijala. Ova komora koja je komercijalno dostupna u SAD radi na tlaku do maksimalno 4 PSI (1.27 ATA 8.92 FSU) a napaja se plinom iz koncentrata kisonika (obično 95% kisik) ili 100% kisik kao plin za disanje i liječenje, iz prijenosnih boca pod pritiskom . Ukupna koncentracija kisika u ovim komorama ne smije premašiti 25%, jer veća koncentracija može povećati rizik od požara.
 
=== Hipo i hiperbarična komorabarokomora===
Hipo i hiperbarična komora [4] objedinjava u jednom uređaju radne karakteristike hipo i hiperbaričnih komora [5] i osigurava ljudima boravak u sredini 100% kiseonika na povišenom pritisku (od + 0–3 bar-a), ili u sredini snižene koncentracije kiseonika od 10–21% i sniženog pritiska (do – 0,5 bar-a), prema potrebi. Ovaj vid komora uglavnom se koristi za lečenje raznih bolesti.
 
 
== Vidi još ==
646

uređivanja

Navigacijski izbornik