Barokomora: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Redak 37: Redak 37:


=== Hipo i hiperbarična barokomora===
=== Hipo i hiperbarična barokomora===
Hipo i hiperbarična komora objedinjava u jednom uređaju radne karakteristike hipo i hiperbaričnih komora [5] i osigurava ljudima boravak u sredini 100% kisika na povišenom pritisku (od + 0-3 bar-a), ili u sredini snižene koncentracije kisika od 10-21% i sniženog tlaka (do - 0,5 bar-a), prema potrebi. Ovaj vid komora uglavnom se koristi za liječenje raznih bolesti.
Hipo i hiperbarična komora objedinjava u jednom uređaju radne karakteristike hipo i hiperbaričnih komora i osigurava ljudima boravak u sredini 100% kisika na povišenom pritisku (od + 0-3 bar-a), ili u sredini snižene koncentracije kisika od 10-21% i sniženog tlaka (do - 0,5 bar-a), prema potrebi. Ovaj vid komora uglavnom se koristi za liječenje raznih bolesti.
== Hiperbarična operaciona sala ==


== Vidi još ==
== Vidi još ==

Inačica od 10. srpnja 2009. u 16:01

Barokomora BLKS-301

Barokomora je složeni medicinski uređaj koji osigurava ljudima boravak u sredini povišenog ili sniženog tlaka u odnosu na normalni atmosferske tlak od 1 bar-a. Njihovom primjenom se ostvaruje niz fizioloških promjena u organizmu, koje izaziva povećana ili snižena vrijednost parcijalnog tlaka kisika u udahnutom zraku. Barokomore se koriste u institutima, specijalnim zavodima, bolnicama i specijaliziranim liječničkim ordinacijama u gotovo svim razvijenim zemljama svijeta za medicinska istraživanja, selekciju i trenažu ljudstva za specijalne dužnosti ( piloti, kosmonauti, padobranca, ronjenja, kesonski radnici) i liječenje bolesnika. Danas u svijetu postoji preko 20.000 barokomora različite namjene.

Vrste barokomora

Hipobarična barokomora

Hipobarična barokomora je uređaj koji osigurava ljudima boravak u sredini sniženog tlaka u odnosu na normalni atmosferske tlak od 1 bar-a. Kako je to fiziološki jednako boravku u sredini razređenog zraka, hipobarična barokomora je zapravo "simulator letenja", jer s porastom visine "u njoj se uz pomoć snažnih vakuum pumpi snižava barometarski pritisak koji ima za posljedicu razređenje zraka i pad parcijalnog tlaka kisika u udahnuti zraku.

Namena hipobaričnih barokomora:

  • naučnoistraživački rad u oblasti zrakoplovne fiziologije, zrakoplovne i kozmička medicine,
  • selekcija (izbor) pilota, kosmonauta, padobraanaca, vojnika i planinara,
  • trenaža pilota, kosmonauta, padobranaca i planinara za boravak na visini,
  • provjera ispravnosti visinske opreme i uređaja u zrakoplovstvu i kozmička istraživanjima,
  • liječenje bolesnika primjenom sniženog parcijalnog pritiska kisika.

Hiperbarična barokomora

Hiperbarična komora je uređaj koji osigurava ljudima boravak u sredini povišenog tlaka u odnosu na normalni atmosferske tlak od 1 bar-a. Sa "porastom dubine" uz pomoć kompresora zraka i 100% kisika iz kiseoničkih boca pod pritiskom, u njoj raste barometarski pritisak, a to je fiziološki jednako ronjenju ispod površine mora. Hiperbarična barokomora je zapravo "simulator ronjenja", samo što umjesto vode njenu unutrašnjost ispunjava plin (100% kisik).

Namena hiprebaričnih barokomora;

  • naučnoistraživački rad u oblasti pomorske medicine,
  • selekcija (izbor) ronilac i kesonskih radnika,
  • trenaža ronilac i kesonskih radnika za boravak ispod površine vode,
  • provjera ispravnosti ronilačke opreme i uređaja,
  • liječenje ronilac i kesonskih radnika od posljedica dekompresivne bolesti,
  • liječenje bolesnika primjenom hiperbarične oksigenacije (HBO).


Podjela hiperbaričnih barokomora; Osnovna podjela hiperbaričnih komora zasnovana je na broju osoba koje se mogu podvrgnuti liječenju u njima, ali i na čitavom nizu razlika između pojedinih komora zasnovanom na tehničkim principima, ali i na specifičnostima vezanim za režim rada i ponašanja bolesnika koji se liječe u njima;

    • Jednomesne hiperbarične barokomore: namijenjene su za liječenje jedne osobe u ležećem, poluležećem ili sjedećem položaju. Sastoje se od tijela komore u kojoj se bolesnik izlaže HBO i prateće opreme (kiseoničke instalacije, komandnog pulta, monitoringa za praćenje vitalnih parametara bolesnika i fizičkih parametara u komori i barosali). Unutrašnju sredinu komore čini 100% kisik pod povišenim pritiskom u kojem se bolesnik "kupa" i istodobno ga udiše. Tijekom liječenja u ovim komorama liječnik je izvan komore a sa bolesnika kontaktira vizualno i preko interfon. Za razliku od višemesnih komora ovdje je liječnik posvećen i vodi brigu samo o jednom bolesnika a tlak kisika i drugi parametri podešavaju se samo njemu.
    • Višemesne hiperbarične barokomore: namijenjene su za liječenje dvije ili više osoba u ležećem, poluležećem ili sjedećem položaju. Sastoje se iz jedanog dva ili tri odjeljka koji služe za HBOT, ulazak osoblja, hitne intervencije i dostavljanje lijekova i drugog materijala u toku terapije. Unutrašnju sredinu ovih komora ispunjava zrak pod pritiskom, dok pacijent preko maske za lice, oronazalnog tubusa ili specijalnog skafandera udiše 100% kisik na povišenom pritisku.U tijekom liječenja u ovim komorama obavezno je prisutvo liječnika ili medicinskog tehničara (u svojstvu pratioca).
    • Hibridni hiperbarične barokomore: su jednomesne komore u kojima bolesnici dišu kisik na masku a sredinu čini zrak pod pritiskom.
    • Lake prijenosne hiperbarične komore [3]: su jednomesne ili višemesne komore i koriste za liječenje u kućnim uvjeti a proizvedene su od lakih materijala (uglavnom gume i plastike) te se obično nazivaju "laka komora", i rade na nižem pritisku od pritiska na kome rade komore od čvrstog materijala. Ova komora koja je komercijalno dostupna u SAD radi na tlaku do maksimalno 4 PSI (1.27 ATA 8.92 FSU) a napaja se plinom iz koncentrata kisonika (obično 95% kisik) ili 100% kisik kao plin za disanje i liječenje, iz prijenosnih boca pod pritiskom . Ukupna koncentracija kisika u ovim komorama ne smije premašiti 25%, jer veća koncentracija može povećati rizik od požara.

Hipo i hiperbarična barokomora

Hipo i hiperbarična komora objedinjava u jednom uređaju radne karakteristike hipo i hiperbaričnih komora i osigurava ljudima boravak u sredini 100% kisika na povišenom pritisku (od + 0-3 bar-a), ili u sredini snižene koncentracije kisika od 10-21% i sniženog tlaka (do - 0,5 bar-a), prema potrebi. Ovaj vid komora uglavnom se koristi za liječenje raznih bolesti.

Hiperbarična operaciona sala

Vidi još

Reference