Messerschmitt Bf 109: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Ex13bot (razgovor | doprinosi)
m bot dodaje nove parametre
m + kategorija "Zrakoplovstvo NDH" (HotCat)
Redak 59: Redak 59:
[[Kategorija:Njemački zrakoplovi u Drugom svjetskom ratu]]
[[Kategorija:Njemački zrakoplovi u Drugom svjetskom ratu]]
[[Kategorija:Zrakoplovi lovci]]
[[Kategorija:Zrakoplovi lovci]]
[[Kategorija:Zrakoplovstvo NDH]]


<!-- interwiki -->
<!-- interwiki -->

Inačica od 18. srpnja 2009. u 12:58

Messerschmitt Bf 109 G-6
Opći podatci
Tip Lovački avion
Proizvođač Bayerische Flugzeugwerke Messerschmitt
Probni let 28. svibnja 1935.
Portal:Zrakoplovstvo

Messerchmitt Bf-109 bio je njemački avion-lovac u Drugom svjetskom ratu. Konstruirao ga je Wilhelm Emil "Willy" Messerschmitt u ranim 1930-im godinama. Jedan je od prvih modernih lovaca tadašnjeg doba. Trup je bio "monokok" konstrukcije, kod koje većinu opterećenja nosi metalna oplata jer unutrašnjost nema poprečnih elemenata. Imao je uvlačivo podvozje a poklopac kabine iznad trupa omogućavao je pogled na sve strane.

Razvoj

Zrakoplov je prvi puta uzletio 28. svibnja 1935. godine, a u borbi prvi puta korišten je 1936. godine u španjolskom građanskom ratu.


Lovački zrakoplov kojega je pokretao Daimler-Benzov motor hlađen na vodu. Bio je to lovac kratkog daha jer je u zraku mogao provesti svega 90 minuta i to je jedan od razloga zašto su Nijemci izgubili Bitku za Britaniju. Jedina prednost koju je imao pred svojim najvećim neprijateljem Spitfireom je bila u tome što je mogao postići veću nadmorsku visinu leta. Za vrijeme Drugog svjetskog rata proizvedeno je oko 35.000 komada ovakvih zrakoplova uz stalnu doradu. Zadnji model bio je K-4.

Neki izvori Bf109 označavaju kao "Me"-109, ali to je prihvaćeno tek kasnije tijekom rata i na drugim tipovima zrakoplova istog konstruktora.

Gotovo svi oblici Bf109 korištene su i u drugim zrakoplovstvima osim matičnog Luftwaffea. Zrakoplovstva Španjolske, Kraljevine Jugoslavije, Nezavisne Države Hrvatske, Finske, Italije, Rumunjske, Bugarske, Mađarske, Slovačke, Švicarske također su ih koristili. U Kraljevini Jugoslaviji čak se dogodio i paradoks da su se ti zrakoplovi sukobili s istim zrakoplovima Luftwaffea kada je nacistička Njemačka napala Kraljevinu Jugoslaviju. NDH je pred kraj Drugog svjetskog rata čak dobila i moderne zrakoplove Bf109G-10 i G-14, ali u manjem broju. Dio je uništen, dio je prešao u ruke partizanskih snaga, a najmanje dva su preletjela u Italiju na kraju rata.

Nakon rata određeni broj zrakoplova sastavljen je od dijelova nađenih u tvornicama u Čehoslovačkoj (na osnovi modela G i K) i Španjolskoj (na osnovi modela E). Na oba modela postavljena je zamjenska pogonska grupa. Izraelsko ratno zrakoplovstvo čak je koristilo zrakoplove iz Čehoslovačke u ratnim operacijama.

Neslužbena "imena" pojedinih inačica:

A - Anton,
B - Berta,
C - Cezar,
D - Dora,
E - Emil,
F - Friedrich,
G - Gustav,
K - Karl
Nedovršeni članak Messerschmitt Bf 109 koji govori o zrakoplovstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.


Predložak:Link FA Predložak:Link FA