Sundski otoci: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m razdvojbe-M
D'ohBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: eo:Sundaj Insuloj
Redak 23: Redak 23:
[[de:Sunda-Inseln]]
[[de:Sunda-Inseln]]
[[en:Sunda Islands]]
[[en:Sunda Islands]]
[[eo:Sundaj Insuloj]]
[[es:Islas de la Sonda]]
[[es:Islas de la Sonda]]
[[et:Sunda saared]]
[[et:Sunda saared]]

Inačica od 21. srpnja 2009. u 22:51

Veliki sundski otoci
Mali sundski otoci

Sundski otoci (često i Sundski arhipelag) su grupa otoka koja se prostire na ogromnoj površini Jugoistočne Azije i Malajskog poluotoka. Grupa ima tri vrlo velika i više tisuća manjih i vrlo malenih otoka. Pretežni dio politički pripada Indoneziji. Sjeverni dio Bornea odnosno Kalimantana većim dijelom je dio Malezije, dok je na manjem dijelu država Brunej. Na istočnoj polovini Timora nalazi se od 2002. nova, nezavisna država Istočni Timor.

U zemljopisu se za ove otoke često koristi i naziv Malajski arhipelag. To je u vrijeme ledenog doba - kad je morska razina bila niža oko 100 m od današnje - bio dijelom neprekinuti planinski lanac i kopneni most do Azije. U smjeru od istoka prema zapadu arhipelag je podijeljen na dva vrlo različita dijela.

Velike Sundske otoke čine Sumatra na zapadu, nasuprot Malajskog poluotoka, zatim Java, glavni Indonezijski otok i divovski Borneo, treći otok po veličini na zemlji.

Mali Sundski otoci se nadovezuju dalje prema zapadu od Jave, a čine ih Bali, Lombok, Sumbawa, Flores i drugi sve do Timora i otočnog niza koji se pruža sve do obale Nove Gvineje, kao i sjeverno od njih raštrkana grupa Molučkih otoka.

Svi veliki kao i većina malih sundskih otoka okruženi su vijencem malenih otoka i otočića.

Između otoka su prstenasto oko Bornea i Sujawesija široka mora čija dubina seže do 600 m: