Wikipedija:IRC: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 1.973 bajta ,  prije 13 godina
dopuna
(dopuna)
Ako naiđete na poteškoće, možete svoje pitanje postaviti u [[Wikipedija:Kafić/Tehnička pitanja]]. Ako ste se uspjeli spojiti, a treba vam pomoć za nešto, jednostavno postavite pitanje na kanalu.
 
== BontonPravila ponašanja na IRC-u ==
 
* Ne spominjite osobne informacije (puna imena i prezimena, email adrese, JMBG itd.). Jedina je iznimka uporaba vlastitog imena kao imena suradnika.
* Nemojte kopirati sadržaj nečijih emailova na kanalu, privatne informacije i slično.
* Nemojte kopirati sadržaj irc razgovora na druge kanale, Wikipediju ili bilo gdje drugdje.
 
* '''Otkrivanje tuđih privatnih podataka bilo koje vrste na bilo kojem javnom kanalu Wikipedije na hrvatskom jeziku: #wikipedia-hr, #wikipedia-hr-a ili #wikipedia-hr-p (ili ispitivanje u kojem su tuđih privatni podaci dio pitanja, im) povlači trajni blok na svim javnim kanalima hr wikipedije.'''
 
* Postavljanje
 
Navodimo nekoliko primjera radi boljeg pojašnjenja:
 
* na ircu je slobodno pitati suradnika za suradničko ime na Wikipediji i u stvarnom životu, ali nije korektno inzistirati na odgovoru.
* slobodno je pitati za dob, makar bi to trebalo izbjegavati ako se radi o suradnicama (jer nije po bontonu).
* slobodno je pitati suradnike za hobije, kakve filmove vole itd.
 
Svrha (bit) pravila drugim riječima: osim wikipedijskih tema, dozvoljena je (čak i poželjna) i izvjesna količina čavrljanja, ali to čavrljanje ne smije biti neugodno nikome tko se nalazi na kanalu, jednostavno treba poštivati pravila samog freenode poslužitelja:
http://freenode.net/policy.shtml
 
----
"''In accordance with UK law freenode and the PDPC have no tolerance for any activity which could be construed as:''
 
* ''incitement to racial hatred''
* ''incitement to religious hatred''
''or any other behaviour meant to deliberately bring upon a person harassment, alarm or distress. We do NOT tolerate discrimination on the grounds of race, religion, gender, sexual preference or other lifestyle choices and run with a zero-tolerance policy for libel and defamation.''"
----
"U skladu s zakonima [[Velika Britanija|UK]] freenode i PDPC ne toleriraju niti jednu aktivnost koja se može ocijeniti kao:
* poticanje na rasnu mržnju
* poticanje na religijsku mržnju
 
ili bilo koje drugo ponašanje s namjerom maltretiranja, tj. provociranja drugih suradnika. NE toleriramo diskriminaciju po nijednoj osonovi, bilo ona rasna, vjerska, spolna, ili po nekim drugim životnim odabirima (spolnom izboru) i imamo nultu toleranciju za klevetanje ili izvrgavanje ruglu.
 
== Vidi još ==

Navigacijski izbornik