Perzeidi: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
ArthurBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: hu:Perseidák
pravopis, commonscat, slika
Redak 1: Redak 1:
[[Datoteka:Perseid Meteor.jpg|mini|Perzeid]]
'''Perzeidi''' su [[meteor]]ski roj koji je nastao od ostataka repa [[komet]]a [[Swift TuTTle]], a ime su dobili po tome što prividno izlaze iz zviježđa [[Perzej (zviježđe)|Perzej]]. Sama aktivnost meteorskog roja se pojavljuje svake godine u mjesecu kolvozu, a traje i do nekoliko [[tjedan]]a. U jutro maksimalne aktivnosti na nebu se pojavljuju 2-3 meteora u minuti, tj. oko 120 meteora u jednom [[sat]]u. U narodu je poznat po nazivu ''Suze sv. Lovre''.
'''Perzeidi''' su [[meteor]]ski roj koji je nastao od ostataka repa [[komet]]a [[Swift TuTTle]], a ime su dobili po tome što prividno izlaze iz zviježđa [[Perzej (zviježđe)|Perzej]]. Sama aktivnost meteorskog roja pojavljuje se svake godine u mjesecu kolovozu, a traje i do nekoliko [[tjedan]]a. U jutro se maksimalne aktivnosti na nebu pojavljuju 2-3 meteora u minuti, tj. oko 120 meteora u jednom [[sat]]u. U narodu je poznat po nazivu ''Suze sv. Lovre''.



{{mrva-astro}}
== Vanjske poveznice ==
=== Ostali projekti ===
{{WProjekti
|commons = Perseids
|commonshr = Perzeidi
}}

{{Mrva-astro}}


[[Kategorija:Astronomske pojave]]
[[Kategorija:Astronomske pojave]]

Inačica od 24. srpnja 2009. u 02:26

Perzeid

Perzeidi su meteorski roj koji je nastao od ostataka repa kometa Swift TuTTle, a ime su dobili po tome što prividno izlaze iz zviježđa Perzej. Sama aktivnost meteorskog roja pojavljuje se svake godine u mjesecu kolovozu, a traje i do nekoliko tjedana. U jutro se maksimalne aktivnosti na nebu pojavljuju 2-3 meteora u minuti, tj. oko 120 meteora u jednom satu. U narodu je poznat po nazivu Suze sv. Lovre.


Vanjske poveznice

Ostali projekti

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Perzeidi
Nedovršeni članak Perzeidi koji govori o astronomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.