Razlika između inačica stranice »Libido«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 69 bajtova ,  prije 11 godina
m
bez sažetka
m
Latinsku riječ '''libido''' možemo doslovno prevesti kao požudu, želju, htjenje, priželjkivanje ili zadovoljstvo. Libido predstavlja ključni pojam unutar psihoanalitičkih teorija. Pojam se po prvi put pojavio u spisima [[Sigmund Freud]]a 1894.
 
Libido predstavlja ključni pojam unutar psihoanalitičkih teorija. On se po prvi put pojavio u spisima [[Sigmund Freud]]a 1894.
Prema datoj Freudovoj teoriji libido predstavlja seksualni nagon i po njemu to je glavni, ako ne i jedini pogon [[čovjek|čovjeka]], po Freudovom kauzalnom shvaćanju radi se uvijek o jednoj te istoj nepromjenjenoj supstanci, seksualne konponente, na čije djelovanje uzkazuje tumačenjem sa jednoličnom ravnomjernošću.
Po [[Carl Gustav Jung]]u, nemoguće je libido, kao pojam i objašnjenje, koristiti samo kao seksualnu energiju. Seksualna dinamika je u totalnom području psihe samo specijalan slučaj, timekao na primjer i nagon gladi, čime Jung ne osporava njenu egzistenciju, već je samo pomijera na pravo mjesto. Dakle nasuprot seksualnoj teoriji, Jung libido općenito predstavlja kao oblik energije.
 
==Libido kao psihička energija==
395

uređivanja

Navigacijski izbornik